ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat joi cererea de aderare la Uniunea Europeană, documentul urmând să fie expediat în scurt timp liderilor instituțiilor blocului comunitar, informează Deschide.md, potrivit Agerpres

„Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră. Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun. Realizarea acestui obiectiv este datoria noastră față de cetățeni”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a precizat că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnată joi, este adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și că ea va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, a declarat Maia Sandu. VIDEO:
 
 
Documentul a fost semnat și de șefa Guvernului de la Chișinău, Natalia Gavriliță, și de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
 
Președintele Klaus Iohannis a salutat demersul omologului său de la Chișinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și subliniază că România va acorda tot sprijinul în acest demers, arată Agerpres

„Salut cu căldură demersul istoric de astăzi al președintei Maia Sandu. România va continua să fie un susținător sincer, constant și activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene. Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers”, a scris Klaus Iohannis, joi, pe Twitter, confirmându-și încă o dată apartenența la tabăra globalistă și nicidecum la cea național-unionistă.

Tot joi, și Georgia a depus cererea de aderare la U.E., după o decizie similară luată în urmă cu câteva zile de Ucraina, în contextul invaziei ruse de pe teritoriul său.

Premierul georgian Irakli Garibașvili a semnat joi cererea pentru demararea procedurii speciale de recunoaștere a țării sale drept candidat la aderarea la Uniunea Europeană, informează EFE și AFP, citate de Agerpres.

„Este o zi istorică. Semnez cererea în numele țării”, a declarat șeful guvernului de la Tbilisi înainte de a-și pune semnătura pe document în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune.

„Pentru noi, un viitor în Europa este singura opțiune. Este obiectivul nostru strategic”, a mai spus Garibașvili.

El a subliniat că Georgia este, din punct de vedere istoric, o țară care aparține culturii și civilizației europene.

Tbilisi a fost încurajat să facă acest pas după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut același lucru luni pentru a opri așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina, ordonată de președintele rus Vladimir Putin. În orice caz, procesul de aderare la Uniunea Europeană poate dura ani de zile și nu vine la pachet cu garanții de securitate. Pe de altă parte, aderând la U.E. nu înseamnă că fostele republici sovietice vor ajunge vreodată și membre NATO.

Georgia, care are experiența amară a războiului din 2008 împotriva Rusiei și două republici separatiste recunoscute de Moscova, încearcă astfel să-și garanteze sprijinul celor 27 de state membre U.E., scrie EFE.

În 2014, Georgia a semnat Acordul de Asociere cu U.E., care include Acordul de liber schimb, iar în 2017 a obținut liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană.