Chișinăul intenționează să angajeze o companie juridică internațională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenței Federației Ruse în Transnistria în ultimii 25 de ani, a anunțat sâmbătă președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Într-un interviu acordat unei publicații din Letonia, el a dorit să sublinieze că Moscova a încălcat dreptul internațional prin prezența sa militară în stânga Nistrului, potrivit Deschide.md. 
 
„Autoritățile moldovene au abordat la nivel internațional, inclusiv la ONU, problema staționării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruși pe teritoriul din estul republicii, trupe care constituie o 'forță de ocupație'”, a afirmat șeful legislativului moldovean, făcând referire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federației Ruse, conform Agerpres.

„Rusia a încălcat dreptul internațional. Noi intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze costurile aduse de prezența Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei”, a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize.

În același interviu, șeful legislativului de la Chișinău a evocat implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de "fake news".

„Noi deja putem observa semne ale implicării (Federației Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum și împotriva SUA și a Occidentului", a spus Candu, referindu-se între altele la deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău, destinat să îmbunătățească dialogul dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică. Potrivit președintelui parlamentului moldovean, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înțeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO.
 
Andrian Candu a menționat că, în ultima perioadă, se observă o intensificare a activității serviciilor secrete ruse și a unor organizații neguvernamentale din Rusia în Republica Moldova.

Totodată, președintele parlamentului moldovean a admis faptul că în Republica Moldova ar putea fi creată o Comisie pentru evaluarea pagubelor provocate de ocupația sovietică. Totuși, el a recunoscut că subiectul ocupației sovietice este unul sensibil în Republica Moldova din cauza diferențelor de opinii la nivelul societății pe acest subiect.

„Despre orientarea Republicii Moldova către o apropiere de Uniunea Euroasiatică la care tot face apel președintele Igor Dodon, șeful legislativului de la Chișinău a declarat că aceasta "nu are putere juridică și este lipsită de conținut”, conform Deschide.md.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews