ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chișinăul intenționează să angajeze o companie juridică internațională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenței Federației Ruse în Transnistria în ultimii 25 de ani, a anunțat sâmbătă președintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Într-un interviu acordat unei publicații din Letonia, el a dorit să sublinieze că Moscova a încălcat dreptul internațional prin prezența sa militară în stânga Nistrului, potrivit Deschide.md. 
 
„Autoritățile moldovene au abordat la nivel internațional, inclusiv la ONU, problema staționării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruși pe teritoriul din estul republicii, trupe care constituie o 'forță de ocupație'”, a afirmat șeful legislativului moldovean, făcând referire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federației Ruse, conform Agerpres.

„Rusia a încălcat dreptul internațional. Noi intenționăm să angajăm o companie juridică internațională care să estimeze costurile aduse de prezența Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezență militară ilegală, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei”, a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize.

În același interviu, șeful legislativului de la Chișinău a evocat implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de "fake news".

„Noi deja putem observa semne ale implicării (Federației Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum și împotriva SUA și a Occidentului", a spus Candu, referindu-se între altele la deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău, destinat să îmbunătățească dialogul dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică. Potrivit președintelui parlamentului moldovean, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înțeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO.
 
Andrian Candu a menționat că, în ultima perioadă, se observă o intensificare a activității serviciilor secrete ruse și a unor organizații neguvernamentale din Rusia în Republica Moldova.

Totodată, președintele parlamentului moldovean a admis faptul că în Republica Moldova ar putea fi creată o Comisie pentru evaluarea pagubelor provocate de ocupația sovietică. Totuși, el a recunoscut că subiectul ocupației sovietice este unul sensibil în Republica Moldova din cauza diferențelor de opinii la nivelul societății pe acest subiect.

„Despre orientarea Republicii Moldova către o apropiere de Uniunea Euroasiatică la care tot face apel președintele Igor Dodon, șeful legislativului de la Chișinău a declarat că aceasta "nu are putere juridică și este lipsită de conținut”, conform Deschide.md.