ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul J.D. Vance a scris unor înalți oficiali ai administrației Biden, cerând Casei Albe să dezvăluie dacă Sarah Ashton-Cirillo, o persoană transsexuală care pretinde a fi purtător de cuvânt al armatei ucrainene, are legături cu serviciile de informații americane și dacă fondurile americane subvenționează în prezent rolul aparent al lui Ashton-Cirillo în Ucraina, după ce personalitatea a devenit virală, jurând că "propagandiștii ruși vor fi vânați", scrie Breitbart.

Într-o scrisoare adresată secretarului de stat Antony Blinken, secretarului apărării Lloyd Austin și directorului Serviciului Național de Informații Avril Haines, senatorul de Ohio J.D. Vance a solicitat orice informații pe care guvernul american le deține despre fosta jurnalistă independentă Sarah Ashton-Cirillo - născută Michael John Cirillo - care se pare că a devenit purtător de cuvânt al armatei ucrainene la începutul acestui an.

Apărând în fața unui fundal cu logo-ul Apărării Teritoriale a Ucrainei (TDF) - o ramură a armatei de la Kiev - Ashton-Cirillo a postat la începutul acestei săptămâni un mesaj video pe rețelele de socializare în care declara că Ucraina va "vâna" presupușii aliați ai Kremlinului care operează în Ucraina ca "propagandiști".

"Săptămâna viitoare, dinții diavolilor ruși vor scrâșni și mai tare, iar gurile lor turbate vor spumega într-o frenezie incontrolabilă, în timp ce lumea va vedea un propagandist favorit al Kremlinului plătind pentru crimele lor. Iar această marionetă a lui Putin este doar prima. Propagandiștii criminali de război ai Rusiei vor fi cu toții vânați și se va face dreptate, în timp ce noi, în Ucraina, suntem conduși în această misiune de credința în Dumnezeu, libertate și eliberare completă", a avertizat aparent purtătorul de cuvânt ucrainean.
 
Mesajul amenințător, care a devenit rapid viral, a stârnit multe întrebări cu privire la trecutul lui Ashton-Cirillo și la presupusul său rol actual în cadrul armatei ucrainene, inclusiv din partea senatorului Vance.

"În ultimele zile, a circulat o înregistrare video cu un individ care pretinde a fi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene care vorbește limba engleză. În videoclip, această persoană, Sarah Ashton-Cirillo, se uită direct în cameră și amenință cu violența fizică pe oricine pune în circulație 'propaganda rusă'", a scris acesta într-o scrisoare adresată secretarului Blinken, secretarului Austin și directorului Haines.

"O serie de rapoarte pretind că oferă informații suplimentare, multe dintre ele neconfirmate, cu privire la Ashton-Cirillo. Am văzut afirmații potrivit cărora acest individ este american, fost agent de informații în Statele Unite și angajat al guvernului ucrainean. Alții au susținut că Ashton-Cirillo face o farsă elaborată. Dacă este așa, felicitări pentru umorul de înaltă calitate", a continuat Vance, într-o aparentă referire la faptul că Ashton-Cirillo ar fi făcut lobby direct în Congresul SUA pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei în decembrie anul trecut.

Proaspătul senator de Ohio a continuat să solicite informații de la Casa Albă, punând întrebări:

"Este această persoană angajată de armata ucraineană și avem motive să credem că este remunerată cu ajutorul resurselor americane?

Este acest individ un cetățean american? A servit vreodată, în orice calitate, serviciile de informații americane?
Avem motive să credem că forțele ucrainene sau serviciile de informații ucrainene plănuiesc să comită acte de violență împotriva celor care se implică în "propaganda rusă"?".

Parlamentarul republican și-a exprimat în continuare îngrijorarea că banii contribuabililor americani susțin violența sau amenințarea cu violența împotriva oamenilor pentru că își spun părerea, menționând că jurnaliști americani și chiar actuali candidați prezidențiali au fost "calomniați" ca fiind propagandiști ai Rusiei.

În comentariile furnizate pentru Breitbart News, senatorul Vance a spus "Dacă ucrainenii vor să angajeze ciudați care să amenințe americani și alte persoane pentru că își spun părerea, cred că este dreptul lor. Nu ar trebui să folosească banii noștri din impozite pentru a face acest lucru. Și nu ar trebui să pretindem că acesta este un război pentru libertate, când presupusul nostru aliat amenință cu violența pe oricine se opune războiului."

Joi, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a fost presată să spună dacă guvernul american poate confirma dacă persoana transsexuală în cauză este într-adevăr un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, așa cum a relatat Newsweek, la care Signh s-a limitat să răspundă: "Nu pot confirma acest lucru".

De asemenea, rămâne de văzut exact care sunt presupușii propagandiști ai lui Putin despre care Ashton-Cirillo a avertizat că vor fi "vânați". Cu toate acestea, marți, Ashton-Cirillo a afirmat că a depus mărturie în cazul cetățeanului cu dublă cetățenie americană și chiliană Gonzola Lira, care a fost acuzat de guvernul Zelensky de răspândire de propagandă pro-rusă după ce a postat videoclipuri din interiorul țării în care critica guvernul ucrainean.

Într-un alt videoclip publicat săptămâna aceasta, aparentul purtător de cuvânt al Ucrainei a declarat că, după ce Ucraina va recuceri teritoriile ocupate în prezent de armata rusă, guvernul Zelensky va urmări penal criminalii de război implicați în invazia Moscovei, printre care, potrivit lui Ashton-Cirillo, s-ar număra și "propagandiștii".

"Propagandiștii ruși sunt criminali de război, ei împing mai departe o narațiune a genocidului, a morții și, în cele din urmă, a răului care le este dirijat de Vladimir Putin și de cercul său de apropiați. Ei nu vor scăpa de justiție. Nu te poți ascunde în spatele titlului de jurnalist, nu te poți ascunde în spatele oricărui sens fictiv pe care i-l atribui atunci când lucrezi pentru Vladimir Putin și regimul său terorist", a declarat Ashton-Cirillo.

Duminică, Ashton-Cirillo a țintit-o în vizor pe Maria Vladimirovna Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, avertizând că și ea va fi judecată ca un criminal de război. Zakharova ar fi criticat-o pe aparenta purtătoare de cuvânt de la Kiev pentru că nu a produs videoclipuri pe rețelele de socializare în limba ucraineană, pe care, deși aparent vorbește în numele guvernului ucrainean, Ashton-Cirillo nu pare să o poată vorbi.

De asemenea, Kremlinul a declarat că intenționează să ridice problema lui Ashton-Cirillo și a "amenințărilor" la adresa jurnaliștilor ruși, a lui Zakharova și a observatorilor electorali străini la Națiunile Unite, a declarat vineri primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews