ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Republicanul Kevin McCarthy a fost ales sâmbătă dimineață președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, după ce a făcut concesii ample unui grup de radicali de dreapta care au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea partidului de a guverna, potrivit Reuters. 

Californianul în vârstă de 57 de ani a suferit o ultimă umilință atunci când reprezentantul Matt Gaetz s-a abținut să voteze pe al 14-lea buletin de vot în timp ce se apropia miezul nopții, ceea ce a provocat o încăierare în care colegul său republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur de scrutin a pus capăt celei mai profunde disfuncții din Congres din ultimii 160 de ani. Dar a ilustrat în mod clar dificultățile cu care se va confrunta în conducerea unei majorități înguste și profund polarizate.

El a câștigat în cele din urmă la o diferență de 216-212. El a putut fi ales cu voturile a mai puțin de jumătate dintre membrii Camerei doar pentru că șase membri din propriul partid și-au retras voturile - nu l-au susținut pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt concurent.

În momentul în care a preluat pentru prima dată ștafeta, McCarthy a reprezentat sfârșitul dominației democraților președintelui Joe Biden asupra ambelor camere ale Congresului.

`Sistemul nostru este construit pe control și echilibru. Este timpul ca noi să fim un control și să asigurăm un anumit echilibru față de politicile președintelui", a declarat McCarthy în discursul său inaugural, în care a prezentat o gamă largă de priorități, de la reducerea cheltuielilor la imigrație, până la luptele din războiul cultural.