ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joi seara Hotărârea nr. 43, care are ca principale prevederi redeschiderea restaurantelor în interior, modificarea programului de funcționare a teraselor și creșterea numărului de personae care pot participa la evenimente private, informează Mediafax.
 
Printre prevederile Hotărârii 43 a C.N.S.U. se numără:
 
  • redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
 
  • limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06.00-24.00;
 
  • creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis;
 
  • organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă fără a depăși 50 % din capacitatea maximă a spațiului.
 
În baza hotărârii nr. 43 a C.N.S.U., Guvernul României a hotărât modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 de la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
 
Aflat la Sfântu Gheorghe, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat vineri modul în care va fi posibilă redeschiderea cafenelelor și restaurantelor în interior: 

„Noi, încă din luna iunie, pregătisem niște reguli pentru deschiderea restaurantelor, având atunci în plan ca la 1 iulie să deschidem și restaurantele. Având în vedere evoluția, nu s-a mai putut face acest lucru. Regulile rămân aceleași, regulile de distanțare între mese, regulile de distanțare la masă. Discuțiie cu HoReCa au fost stabilite la o masă da, o masă nu, pentru a nu avea o problemă cu distanțarea dintre mase. Am discutat și creșterea numărului de persoane la masa de la patru la șase, dar păstrând aceeași distanță, precum și faptul că unitățile hoteliere pot primi în interior, pentru masă, toți cei cazați în hotel, indiferent de zona în care se află acel hotel”, a explicat Nelu Tătaru, citat de Radio România Actualități
 
Ministrul sănătății a mai declarat la Sfântu Gheorghe că va fi evaluată capacitatea spitalelor de pediatrie, în perspectiva deschiderii noului an școlar. Acțiunea își propune să evalueze capacitatea acestora de a trata copiii diagnosticați cu noul coronavirus.