ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul guvernatorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU va organiza, joi, o reuniune de urgență, la cererea Ucrainei și a Rusiei, pentru a discuta despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, după ce acuzații reciproce de atacuri cu drone, transmite Reuters, potrivit Știripesurse.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că dronele au lovit duminică instalația aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, lovind o clădire a reactorului. Aceasta nu a atribuit vina, dar a cerut ca astfel de atacuri să înceteze.

Rusia a declarat marți că Ucraina a atacat din nou centrala cu drone, pentru a treia zi. Kievul a declarat că nu a avut nicio legătură cu astfel de atacuri și că orice incident a fost înscenat de Moscova.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au vizat Zaporojie de când a fost capturată de forțele rusești în primele săptămâni ale invaziei Moscovei asupra vecinului său în 2022. Ambele părți neagă că ar fi atacat-o.

Toate reactoarele sunt oprite la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în apropierea liniei de front a războiului din Ucraina, dar are nevoie de energie constantă pentru a răci reactoarele și a preveni o topire potențial catastrofală.

Într-o notă confidențială adresată statelor membre, văzută marți de Reuters, președintele Consiliului de administrație al AIEA, format din 35 de membri, a declarat că atât Ucraina, cât și Rusia i-au scris cu o zi înainte pentru a solicita o reuniune extraordinară.

"Prin prezenta, informez membrii Consiliului de administrație că a fost organizată o reuniune a Consiliului de administrație după cum urmează: Joi, 11 aprilie 2024, ora 15.00 (1300 GMT)", se arată în notă.

La nota președintelui au fost atașate scrisori în limbile rusă și ucraineană. Rusia a declarat că dorește o reuniune pe tema "atacurilor și provocărilor recente ale forțelor armate ale Ucrainei" împotriva centralei. Kievul a declarat că dorește să discute "situația din Ucraina și implicațiile în materie de siguranță, securitate și garanții".

Regulile Consiliului, organul decizional suprem al AIEA, cu sediul la Viena, care se reunește de mai multe ori pe an, prevăd că orice țară din cadrul acestuia poate convoca o reuniune. Atât Rusia, cât și Ucraina fac parte din Consiliu în acest an.

Este puțin probabil ca o reuniune a Consiliului să aducă claritate cu privire la cine se află în spatele atacurilor recente.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Consiliul a adoptat patru rezoluții prin care a condamnat acțiunile rusești împotriva instalațiilor nucleare ucrainene. Cea mai recentă a fost luna trecută, prin care se cerea Rusiei să se retragă din Zaporojie.

Doar China s-a alăturat Rusiei în opoziția față de aceste rezoluții. Diplomații au declarat că nu au auzit de un impuls pentru o rezoluție joi, care ar fi mai dificilă într-un termen atât de scurt.