ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia președintelui Klaus Iohannis de a semna decretele pentru numirea șefilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în condițiile în care candidații nominalizați la PG și la DIICOT aveau avizul negativ al CSM, se izbește de revolta magistraților.  Întrebat de ce i-a numit, în pofida avizului negativ al CSM, Iohannis a declarat, la Bruxelles,  că i-a făcut plăcere să-i numească pe procurorii propuși de ministrul Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar „avizele CSM denotă superficialitate”.

Vineri, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a anunțat că va contesta la instanța de contencios administrativ decretele de numire a Gabrielei Scutea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Giorgianei Hosu procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, deși CSM a emis aviz negativ în aceste cazuri.

”Fidelă principiilor care ghidează activitatea magistraților și susținând obligativitatea respectării de către Statul Român a recomandărilor MCV, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a hotărât să promoveze acțiune la instanța de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”, transmite asociația.

Referitor la decretele de numire în cele mai înalte funcții din ierarhia Ministerului Public, semnate de către Președintele României la data de 20.02.2020, cu ignorarea recomandărilor repetate ale Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” reafirmă atât principiul fundamental al independenței magistraților, ca premisă a statului de drept, cât și rolul primordial al Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenței justiției.

Asociația „Inițiativa pentru Justiție” subliniază că aceste numiri sunt rezultatul unei proceduri constant criticate de către organismele internaționale menționate și reprezintă un atac la adresa statului de drept.

De asemenea, ”având în vedere informațiile false apărute în spațiul public referitoare la pretinsa participare a doamnei procuror Gabriela Scutea la întâlniri cu înalți oficiali europeni, cu ocazia protestelor magistraților români de la Bruxelles din 4 aprilie 2019, proteste generate de modificările aduse legilor justiției, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” precizează că la întâlnirea cu dl Frans Timmermans, comisar european, dna procuror Gabriela Scutea nu a participat, iar pretinsa întâlnire cu dl Antonio Tajani, parlamentar european, nu a avut loc”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele prin care procurorii Gabriela Scutea, Giorgiana Hosu și Crin Bologa sunt numiți la conducerea Parchetului General, DIICOT și DNA. Mai multe asociații ale magistraților au contestat propunerile lui Cătălin Predoiu pentru șefia marilor parchete, iar Inițiativa pentru Justiție i-a cerut președintelui Iohannis să țină cont de avizele CSM atunci când face numiri în funcții de conducere.