ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român perpetuează de aproape doi ani o nedreptate flagrantă. O lege promulgată în vara anului 2021 oferă compensații bănești și alte facilități pentru urmașii persoanelor persecutate din motive etnice de regimurile instaurate între anii 1940-1945, dar acestea rămân pe hârtie, notează ebihoreanul.ro, citat de Buletin de Carei.

Motivul? Aplicarea ei a fost amânată de atunci de două ori, deși între timp sunt legiferate sau menținute privilegii pentru alte categorii speciale.

"Statul nu vrea”

"Statul nu vrea să plătească pensiile pentru urmașii refugiaților”, a reclamat BIHOREANULUI o pensionară ai cărei părinți au fost nevoiți să se refugieze în timpul ocupației horthiste asupra Ardealului de Nord, după Dictatul de Viena, referindu-se la prevederile Legii 154/2021 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 1945 din motive etnice.

"În iulie 2021 am depus dosarul la Casa de Pensii Bihor și am primit hotărârea prin care mi s-a aprobat, doar că ulterior, tot în 2021, s-a dat o Ordonanță de Guvern prin care s-a amânat plata pensiilor de urmaș până în ianuarie 2023”, a explicat femeia. Același lucru s-a întâmplat, ulterior, printr-o nouă Ordonanță de Urgență, potrivit căreia plata pensiilor de urmaș ale acestor persoane a mai fost prorogată, încă o dată, urmând să se facă doar de la 1 ianuarie 2024.

"Problema e că, pe lângă bani, nu ni se acordă nici drepturile de care ar trebui să beneficiem. Trebuia să primim medicamente gratuite (cele românești) și un procent mai mare de compensare la celelalte. Mai sunt și alte facilități, între care să nu plătim impozite, să avem reduceri la călătoriile cu trenul, câte un bilet de tratament, dar nu beneficiem de ele”, a explicat femeia, fostă educatoare.

Aceasta a mai precizat că suma de care urma să beneficieze nici măcar nu era mare, jumătate din pensia pe care a avut-o tatăl său, adică aproximativ 750 lei lunar, iar beneficiarii legii sunt puțini și în vârstă, deci nu toți vor apuca plățile.

"Din păcate, este adevărat”

"Problema e aceeași la nivel național”, afirmă, contactat de BIHOREANUL, directorul Casei Județene de Pensii, Laurențiu Țenț. "Din păcate, este adevărat, statul nu plătește aceste drepturi urmașilor persoanelor persecutate din motive etnice. În Bihor, ca în alte județe învecinate, este vorba despre urmașii persoanelor care s-au refugiat după ce Ardealul de Nord a intrat sub administrație horthistă”, a mai spus Țenț.