ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de chilieni s-au adunat în piața centrală din Santiago de Chile pentru a marca aniversarea a unui an de la protestele violente care au dus la moartea a zeci de oameni și mii de răniți, însă mitingurile pașnice s-au transformat la căderea nopții în revolte și jafuri, pottivit France24.

Demonstrațiile, pașnice la început, au fost transformate în incidentele tot mai violente care au continuat cu  jafuri din supermarketuri și ciocniri cu polițiștii. Sirenele camioanelor de pompieri, baricadele arse pe drumuri și artificiile din centrul orașului au amplificat haosul în unele cartiere, scrie Reuters.

La un moment dat, indivizi mascați au aruncat cu cocktail-uri Molotov asupra  unui sediu de poliție și au incendiat o biserică. Vandalii au atacat și o altă biserică din Santiago, dând foc turleii, iar străzile laterale s-au umplut de fum.

Peste 15 stații de metrou au fost închise temporar pe fondul tulburărilor. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă în timpul tulburărilor provocate de indivizi mascați care erau deosebit de violenți.

Protestele de anul trecut, care au început pe 18 octombrie, au durat până la jumătatea lunii decembrie, vizau reforme ale sistemelelor de pensii, asistențței medicale și educației. Ele s-au transformat în violențe de stradă și jafuri care au avut ca rezultat pierderi de miliarde de dolari pentru întreprinderile și infrastructura țării.  Și atunci, ca și acum, manifestanții de stânga au incendiat biserici și au profanat obiecte de cult din interiorul lor. 
Unul dintre analiștii chilieni, Leo Lyon  Zagami, declara atunci că „Antifa”, mișcare violentă implicată și în proestele violente de anul acesta din SUA, a fost „pusă în mișcare în Chile de George Soros și prieteni săi pentru a-l aduce la putere pe președintele de centru-dreapta”. El susținea că există legături între Antifa și satanism: „Am aflat că multe capitole ale programului mișcării Antifa se suprapun cu cele din Templul satanic, având aceiași membri în rândul lor”.

Soros, cunoscut în Chile drept proprietar al centrului comercial Parque Arauco din Santiago, este președintele Soros Fund Management LLC, o firmă privată de administrare a investițiilor care consiliază Grupul cuantic al fondurilor internaționale de investiții.