ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce este boicotul supermarketurilor din Europa de Sud-Est? Campania a început în Croația și a ajuns în Macedonia de Nord Croația, România, Bosnia și Herțegovina, Serbia și Macedonia de Nord sunt cîteva dintre țările în care cetățenii boicotează rețeaua de magazine din cauza prețurilor ridicate ale multor produse. Valul de nemulțumire s-a răspîndit rapid de la sfîrșitul lunii ianuarie, iar apelurile la boicotarea marilor lanțuri sunt împărtășite în masă de oameni pe rețelele sociale, relatează postul de radio bulgar Darik.

Valul de proteste împotriva prețurilor a început în Croația la sfîrșitul lunii ianuarie 2025. Acțiuni similare au urmat în Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Slovenia. În Slovacia, România, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Albania și Ungaria se fac, de asemenea, pregătiri pentru boicotarea comercianților cu amănuntul în zilele următoare.

80 de milioane de euro, sau 2% din veniturile anuale, au pierdut comercianții cu amănuntul din Croația în ultimele două săptămîni, raportează organizatorii boicotului, informează BNT. Înainte de începerea campaniei de protest, guvernul croat a adăugat 40 de bunuri noi la lista existentă, care ajunge deja la peste 70 de produse cu prețuri plafonate. „Cum poți să nu susții boicotul, bineînțeles că îl susțin. Ceea ce facem este necesar pentru un viitor mai bun.”

„Oamenii au pensii mici, nu pot trăi din ele. Este trist, dar este adevărat”, au declarat cetățenii pentru televiziunea publică croată. Cum să nu susțin boicotul, bineînțeles că îl susțin? Ceea ce facem este necesar pentru un viitor mai bun.”

În Macedonia de Nord (RSM), ieri a avut loc pentru a doua oară un boicot al supermarketurilor, după cel de săptămîna trecută care a dus la o scădere a vînzărilor cu aproape 50%, relatează Europa Liberă. Premierul Hristijan Mickoski a declarat că înțelege revolta cetățenilor și susține boicotul, dar se așteaptă ca producătorii, distribuitorii și comercianții cu amănuntul să ajungă la o înțelegere. „Acest lucru nu are nimic de-a face cu politica – prețurile ridicate afectează toți cetățenii în mod egal”, se arată într-un comunicat de presă al ONG-ului muntenegrean ”Alternative”, care a organizat al doilea boicot al magazinelor din țară, care a început ieri și va continua în weekend.

În România, politicianul pro-rus de extremă dreapta Calin Georgescu a făcut apel la boicotarea supermarketurilor pe 10 februarie.

”Este inacceptabil să vedem o astfel de creștere a prețurilor și în același timp să avem o înghețare sau o reducere a pensiilor și salariilor. Cred că oamenii sunt cei care ar trebui să determine piața. Este nevoie ca noi, oamenii, prin deciziile noastre, să reglementăm prețurile pe piața alimentară, pe piața energiei, pe piața muncii și, de ce nu, pe piața farmaceutică”, a declarat Georgescu într-o intervenție video.

Asociația de protecție a consumatorilor ”Efectiva” a cerut populației din Serbia să boicoteze cinci mari lanțuri de magazine din cauza prețurilor exorbitante.

Un boicot al supermarketurilor este organizat și în Bulgaria, susținut pe Facebook de către Mișcarea „Sistemul ne ucide”, Federația Consumatorilor din Bulgaria și Sindicatele Pensionarilor Uniți.

„În ultimele săptămîni, lanțurile de supermarketuri și toate magazinele alimentare maimici au înregistrat o creștere dramatică a prețurilor produselor de primă necesitate. Această lovitură a prețurilor este o adevărată catastrofă atît pentru cei 800.000 de pensionari care trăiesc sub pragul sărăciei, cît și pentru lucrătorii săraci din Bulgaria, care nu își pot acoperi cheltuielile de bază pentru hrană și trai.

Este și mai revoltător faptul că prețurile untului, laptelui, brînzei, cărnii și cîrnaților din lanțurile de magazine străine sunt mai mari în filialele lor bulgare decît în țările de origine, unde nivelul de trai este incomparabil cu al nostru. Pe 13 februarie 2025, consumatorii bulgari nu ar trebui să facă cumpărături în niciun magazin alimentar, în niciun lanț de magazine cu amănuntul, în niciun supermarket!”

Intervenția statului pe piață va provoca daune grave consumatorilor și economiei – avertizează ”Asociația pentru Comerț Modern”, care reprezintă cele mai mari lanțuri de magazine de pe piața bulgară.

„În ultimele zile, am fost martorii unei noi încercări de intervenție flagrantă pe piața de retail alimentar. Pe 6 februarie, proiectul de lege privind majorările prețurilor anumitor produse alimentare și proiectul de lege privind măsurile de limitare a profiturilor și controlul direct al prețurilor produselor alimentare esențiale prevăd intervenția administrativă directă în stabilirea prețurilor pe piața produselor alimentare, inclusiv pe piața cu amănuntul. O astfel de măsură, după cum am remarcat în mod repetat, ar fi contraproductivă din punctul de vedere al consumatorilor și al tuturor celorlalți participanți pe piață. Ea nu ar atinge niciunul dintre obiectivele pe care și le propune și, dimpotrivă, ar exacerba problemele existente și ar crea altele noi”, se arată într-un comunicat.

Și politicienii s-au implicat. Partidul celui sancționat în temeiul Legii Magnitsky, Delyan Peevski „DPS-Nouul început”, propune un proiect de lege privind măsurile de limitare a profiturilor și de control direct al prețurilor alimentelor de bază. Propunerea prevede că guvernul poate reduce prețurile prin introducerea așa-numitelor „plafoane tarifare” și, de asemenea, poate limita profiturile comercianților.

„BSP – Stînga Unită” propune, de asemenea, ca marja de profit la produsele alimentare de bază să fie de pînă la 10%. 1.474 leva, net sunt necesare lunar unui adult care lucrează pentru a-și acoperi nevoile, a declarat Rositsa Makelova de la KNSB pentru Darik. Creșterea prețurilor la alimente continuă să dicteze creșterea subzistenței noastre lunare, a spus expertul.

Prețurile produselor alimentare de bază din „coșul micului consumator”, cum ar fi ouăle, laptele și uleiul, de exemplu, sunt aproape la fel ca în țări precum Croația, Țările de Jos și România.

Potrivit KNSB, aproximativ 500-600 leva este prețul lunar al produselor alimentare necesare unei familii din clasa de mijloc. În ultimii cîțiva ani, a existat o puternică presiune inflaționistă asupra țării, iar prețurile alimentelor au crescut deja într-o asemenea măsură încît chiar și o rată slabă de creștere nu exclude faptul că acestea au atins niveluri ridicate și, de fapt, nivelul lor este cu greu acoperit de „lucrătorii săraci” și de persoanele cu salariul minim, deoarece este sub costul unui salariu de trai. Cu alte cuvinte, o persoană care cîștigă salariul minim nu poate duce un stil de viață decent în Bulgaria”, a mai comentat Rositsa Makelova, conform Radio Darik. (