ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tribunalul Timiș a anulat definitiv amenda primită de revoluționarul Marius Mioc fiindcă a protestat când Timișoara era carantinată. Instanța a constatat că nu era interzisă ieșirea din casa, carantina nevizând imobile specifice, transmite Luju.ro.

Iată minuta deciziei nr. 2/2022 a Tribunalului Timiș:

 
„Respinge apelul formulat de apelantul intimat INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDETEAN TIMIS (U.M. 0520 Timisoara), in contradictoriu cu intimatul petent MIOC MARIUS REMUS, impotriva sentintei civile nr. 8952/14.07.2021 pronuntate de Judecatoria Timisoara in dosarul nr. 9255/325/2021, avand ca obiect plangere contraventionala”.
 
Motivarea Tribunalului Timiș:
 
„Examinand apelul prin prisma motivelor invocate si in limitele efectului devolutiv determinate de ceea ce s-a apelat potrivit art. 477 din Codul de procedura civila, dar si din oficiu, pentru motive de ordine publica, conform art. 479 alin. 1 din acelasi Cod, instanta constata ca acesta este neintemeiat, pentru considerentele ce se vor evidentia in cele ce urmeaza.

Prin procesul-verbal de constatare a contraventiei seria JO nr. 2167280 incheiat la data de 14.03.2021, intimatul petent a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 1.000 lei pentru fapta prevazuta de art. 65 lit. o din Legea nr. 55/2020 raportat la art. 3 din Anexa nr. 3 la H.G. nr. 293/2021 si sanctionata de art. 66 lit. b din Legea nr. 55/2020.

In procesul-verbal de contraventie s-a retinut ca in data de 14.03.2021, in jurul orei 16:20, intimatul petent a fost depistat in timp ce se afla in Piata Victoriei din Timisoara, fiind in deplasare pe domeniul public si desi a prezentat o declaratie pe proprie raspundere, acesta nu isi justifica prezenta in acel loc. Totodata, acesta a stationat in Piata Victoriei pentru aproximativ 30 de minute desi i s-a pus in vedere faptul ca nu respecta prevederile legale.

Prima instanta a admis plangerea contraventionala si a anulat procesul-verbal de contraventie seria JO nr. 2167280 incheiat la data de 14.03.2021, apreciind ca intimatul petent nu se face vinovat de savarsirea contraventiei retinuta in sarcina sa intrucat a prezentat o declaratie pe proprie raspundere, iar imprejurarea ca in cuprinsul declaratiei au fost bifate mai multe puncte nu are relevanta in cauza intrucat normele legale nu instituie obligativitatea precizarii unui singur motiv. De asemenea a retinut ca potrivit art. 4 alin. 6 si 7 din Ordinul D.S.U. nr. 6578/06.03.2021, agentul constatator are competenta de a verifica motivul deplasarii sub aspectul existentei sale, a bifarii pe declaratie si inscrierea lui printre motivele justificate mentionate expres. Insa, agentul constatator nu are competenta de a verifica realitatea celor consemnate in cuprinsul declaratiei pe proprie raspundere, neavand posibilitatea de a solicita dovezi suplimentare sub acest aspect. A mai retinut ca dispozitiile art. 66 lit. o din Legea nr. 55/2020 prevad ca natura contraventionala a acestei fapte are caracter subsidiar.

Apelantul INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDETEAN TIMIS (U.M. 0520 Timisoara) a criticat solutia primei instante, invocand ca s-a bazat pe interpretarea incorecta a dispozitiilor legale si a probatoriului administrat.

Tribunalul constata, contrar celor sustinute de catre apelant, ca prima instanta a pronuntat o solutie temeinica si legala, urmand a respinge apelul formulat in cauza, insa va substitui motivarea primei instante cu urmatoarele considerente:

Prima instanta in mod corect a mentionat ca in sarcina petentului a fost retinuta contraventia prevazuta de art. 65 lit. o) din Legea nr. 55/2020, constand in „nerespectarea de catre persoanele fizice a interdictiei de iesire din cladirile, localitatile sau zonele geografice in care a fost instituita carantina potrivit art. 5 alin. (3) lit. c)”.

Incepand cu data de 08.03.2021, pentru o perioada de 14 zile, prin Ordinul D.S.U. nr. 6578 din 06.03.2021, s-a dispus instituirea masurii de carantina zonala pentru municipiul Timisoara, comuna Mosnita Noua, comuna Ghiroda, comuna Giroc si comuna Dumbravita, judetul Timis, masurile dispuse prin respectivul act normativ fiind mentinute prin Ordinul D.S.U. nr. 6699 din 21.03.2021, cu aplicabilitate incepand cu data de 22.03.2021 ora 0.00, pentru o perioada de 72 de ore, ulterior fiind emis un nou Ordin al D.S.U. (nr. 6743 din 24.03.2021), prelungindu-se, pentru inca 7 zile, masura carantinarii localitatilor mentionate, ordinele respective avand in vedere actele normative de nivel superior, precum si situatia epidemiologiea la nivelul celor cinci unitati administrativ teritoriale, in contextul riscului iminent pentru sanatatea publica cauzat de transmiterea si raspandirea intracomunitara extinsa a virusului Sars-Cov-2.

Desi era instituita carantina in Mun. Timisoara, petentul nu iesit din localitate. In ceea ce priveste iesirea din cladire, conform art. 5 alin. 3 lit. c) nu a existat o decizie de instituire a carantinei care sa aiba ca obiect cladirea in care locuia petentul.

Intrucat dispozitiile Legii nr. 55/2020 sunt restrictive de drepturi, ele trebuie interpretate in mod strict ca si exceptii. Astfel fapta de a iesi din cladirea unde domiciliaza nu poate fi interpretata prin analogie ca fiind fapta de a iesi dintr-o cladire carantina.

Fata de cele aratate mai sus, instanta de apel constata ca fapta retinuta in sarcina intimatului petent a fost incadrata gresit de catre agentul constatator.

Pe cale de consecinta, fata de motivele de fapt si de drept aratate mai sus, instanta de apel va respinge cererea de apel”.
 
 
Citiți AICI întreaga sentință a Judecătoriei Timișoara
 
Citiți AICI decizia integrală a Tribunalului Timiș