ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunță că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar susține că o abrogare „abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condițiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacității sistemului de detenție sau creșterea numărului consilierilor de probațiune.

”În plan juridic, în Parlament vom susține acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu și înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condițiile de control asupra aplicării legii și în condițiile în care nu punem în pericol siguranța publică”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi, într-o conferință de presă.

Acesta a spus că în plan ”juridico-diplomatic” oficialii români au angajat și vor avea discuții cu CEDO pentru ca România să evite ”declanșarea unui lanț de condamnări la CEDO”.

În ceea ce privește aspectele tehnice, Ministerul lucrează pentru a exclude eventuale aspecte de neconstituționalitate, a mai spus Predoiu.

”O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuțiile cu CEDO și măsuri de extindere a capacității penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, a afirmat ministrul Justiției. 

Predoiu a precizat că România ar putea fi condamnată la CEDO dacă ar renunța la recursul compensatoriu fără a lua alte măsuri, existând deja semnale în acest sens. ”O abrogare abruptă prin ordonanță de urgență, chiar proiect de lege aprobat în Parlament, acum astăzi, fără asigurăm CEDO să extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probațiune ne-ar conduce la condamnări, am semnale scrise în acest sens. Sunt deja îngrijorări în documente scrise exprimate de CEDO cu privire la anumite declarații și intenții ale Parlamentului”, a spus Predoiu.

Acesta a precizat că ar putea apărea discriminări dacă următoarea lege ar fi reglementată greșit. 
 
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a fost una dintre ținteleâ protestelor taberei Rezist, fiind considerat inițiatorul legii recursului compensatoriu și că a dat aviz negativ modificărilor votate în Parlament. Printre acuzatorii săi în acest sens se aflau și Cătălin Predoiu și Rareș Bogdan. Proiectul a fost inițiat însă de Raluca Prună, fostul ministru la Justiției din Cabinetul Cioloș și a intrat în vigoare în 2017. 

La începutul anului, protestatarii  #rezist  au aruncat cu vopsea roșie și au înfipt cuțite de plastic pe treptele Ministerului Justiției,  pentru a protesta față de recursul compensatoriu