ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu recent realizat de 8 cercetători chinezi arată că o persoană infectată cu SARS-CoV-2, dar care nu prezintă simptome, nu transmite virusul mai departe, informează Mediafax

Acesta este primul și cel mai amplu studiu legat de presupusul risc de răspândire a virusului de către infectații asimptomatici cu COVID-19. Concret, cei 8 cercetători chinezi au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% prezentând afecțiuni cardiovasculare. Specialiștii i-au lăsat să interacționeze controlat timp de 5 zile, după care cele 455 de persoane au fost izolate și monitorizate cu atenție. Dintre acestea, doar 8 au avut semnele unei infecții respiratorii, dar nici una nu a luat virusul SARS-CoV-2, potrivit testării PCR, analizelelor de sânge și tomografiilor pulmonare.

Rezultatele acestui studiu ar putea schimba modul în care popoarele ieșite din starea de urgență cauzată de coronavirus vor putea să își reia activitatea cotidiană, sever îngrădită de măsuri restrictive bazate tocmai pe premisa că deși vârful epidemiei a trecut, riscul de molipsire ar persista din cauza purtătorilor asimptomatici de SARS-CoV-2. Distanțarea fizică, purtarea măștilor, restrângerea circulației, a adunărilor publice și a slujbelor religioase pornesc toate de la aceeași presupunere, că printre noi se află oameni aparent sănătoși, dar care ar avea coronavirus într-o formă ce nu prezintă simptome, dar care poate afecta pe ceilalți. De aici, fiecare om sănătos devine suspect și este alimentată o întreagă paranoia colectivă privind așa-zisa protejare de cel de lângă noi. Or, dacă așa-zișii asimptomatici nu sunt contagioși sau riscul de transmitere a virusului este foarte mic, toate datele problemei se schimbă.
 
„În momentul în care există un contact prelungit așa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populație, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică și ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit față de ceea ce știam până acum”, explică medicul infecționist Adrian Marinescu, citat de Mediafax.

Întrebat dacă acest studiu ar putea schimba modul în care se fac internările, având în vedere că în România sunt internați și asimptomaticii, spre deosebire de alte state care preferă să îi plaseze în carantină la domiciliu, păstrând spitalele pentru bolnavii cu simptome peste medie, dr. Adrian Marinescu e de părere că validarea pe plan internațional a acestui studiu ar putea ameliora felul în care sunt abordați asimptomaticii și în țara noastră. 
 
„Acest studiu ar putea schimba 3 elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând, nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieșim din casă și venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmită, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbește de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticați, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulți au avut forme asimptomatice. Studiul de față cumva ne liniștește și ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.
 
Studiul celor 8 cercetători chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine și a fost adus la cunoștința Organizației Mondiale a Sănătății (O.M.S.).