ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul USR - PLUS la președinție, Dan Barna, a reacționat, luni seară, la anunțul publicat de Rise Project privind dezvăluirile despre proiectele derulate când era antreprenor, spunând că „a contribuit la reușita a zeci de proiecte și că a ajutat autorități publice, ONG-uri și companii care au avut nevoie de fonduri”.
 
Rise Project a anunțat, luni seară, pe pagina de Facebook, că urmează să publice „Adevărul despre Dan Barna”.

Reacția lui Dan Barna nu a întârziat să apară, candidatul USR - PLUS la președinție explicând, tot într-o postare pe Facebook, că nu are nimic de ascuns referitor la activitatea de consultant în domeniul fondurilor europene, când  „a ajutat autorități publice, ONG-uri și companii care au avut nevoie de fonduri”.

 „Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înțeles că au investigat proiecte pe care le-am desfășurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor și consultant în domeniul fondurilor europene.

Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanțare europeană. E un risc inerent și asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat.

Le-am răspuns deschis și onest la toate întrebările. Îl consider un exercițiu de transparență și normalitate într-o campanie electorală. Nu am nimic de ascuns. Am lucrat 10 ani în fonduri europene și am construit una dintre cele mai de succes companii în domeniu.

Am contribuit la reușita a zeci de proiecte. Am ajutat autorități publice, ONG-uri și companii care au avut nevoie de fonduri. Mii de oameni au lucrat în aceste proiecte. Am fost pasionat de munca mea și sunt mândru de ceea ce am reușit să fac, a fost o experiență extraordinară.

Această experiență m-a dus în guvernul Cioloș, unde împreună cu echipa de la Fonduri Europene am reușit în 6 luni să aducem în țară 7,2 miliarde de euro. Sunt pregătit să duc această experiență la Cotroceni”, a scris Dan Barna pe Facebook.
 
Conform Rise , „antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro”. Cine citește ancheta află cum cea mai mare parte a banilor dintr-un program european pentru persoane cu dizabilități grave au fost risipiți pe cursuri și birocrație, iar de întreprinderile sociale s-a ales praful.

Firme abandonate

„Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece”, mai acuză jurnaliștii Rise Project. Unul dintre cazurile analizate, petrecut la Sebeș, Alba, s-a încheiat exact așa: doi oameni cu diverse probleme de sănătate au fost ajutați să-și facă o firmă, dar care nu a funcționat niciodată în piața reală, iar la sfârșit unul a plecat la muncă în Germania, celălat a depus denunț la DNA.

„Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală”, este o altă acuzație a Rise Project, care punctează un lung și de afaceri cu firme de casă, de licitații trucate prin participarea la licitații a unor firme-paravan și bunuri de capital cumpărate la prețuri supraevaluate și de trei ori.

„Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie”, mai acuză Rise.

Cum omoară tehnocrații afacerile pe bani europeni
Partea cea mai interesantă este că prezidențiabilul USR, deși a câștigat o grămadă de bani din fondurile europene POSDRU, critică acum programul la care a participat.

„Porneai cu persoane vulnerabile și nu aveai alt sprijin. De aia au murit, că soluția acum, privind retrospectiv, este să faci economie socială cu ong-uri stabile, cu structură funcțională, care dezvoltă și genul ăsta de activități. Alea pot să crească ușor, ușor. Așa ca business individual, cum era modelul finanțării, am găsit oameni de încredere care au făcut structurile”, a declarat Barna.

Și, dacă nu a mers cu străinii, Dan Barna și-a folosit și familia pentru a aduce succesul dorit întreprinderilor sociale. Mai precis pe sora sa, care a devenit președintele unei asociații numite Hermenstadt Design, care ar fi trebuit să creeze o firmă de croitorie. Firma nu mai există, iar cât a funcționat, a făcut-o în pierdere.

Dar rudele și prietenii au câștigat bani buni din afacere. Cel mai interesant este președintele Senatului universității sibiene, un distins sociolog care a făcut studii de piață pentru firma de croitorie. Care recunoaște acum că nu se pricepea la ce făcea, așa că studiul sociologic nu a contribuit cu nimic la succesul afacerii de croitorie.

Ceea ce n-a împiedicat-o pe sora politicianului, și nici pe prietenii săi din liceu, să câștige o grămadă de bani. Din contracte inutile, preferențiale, cu declarații false, mai acuză Rise Project. Proiectul s-a încheiat însă cu datorii la fisc de circa 100.000 de lei, reprezentând contribuțiile neplătite pentru angajați.

Asociatul și prietenul cercetat de procurorii anti-mafia cu mandat european
Unul dintre oamenii de încredere ai lui Dan Barna, Sorin Pădurariu, proprietarul unei firma de recrutare, a încput, în iunie 2018, să fie anchetat de procurori într-o investigație transfrontalieră de crimă organziată, mai acuză Rise Project.

Este vorba despre o rețea de instalatori trimiși de firma prietenului candidatului USR în Belgia, la muncă, și care ar fi fost plătiți la negru. Prejudiciul calculat de anchetatori al întregii afaceri este de aproape 430.000 de lei.

Sorin Pădurariu se apără sounând că totul este din vina sindicatelor din Belgia, care voiau să scape de concurența muncitorilor români.

Dar pentru a urmări toate afacerile dubioase ale lui Dan Barna și ale asociaților săi cu banii celor mai vulnerabili dintre români, citiți ancheta integrală pe Rise Project.