ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rishi Sunak va bloca controversata legislație a lui Nicola Sturgeon privind identitatea de gen pentru a nu deveni lege, s-a confirmat în această seară. Într-o mișcare fără precedent, prim-ministrul va împiedica ca legislația din Holyrood să primească aprobarea regală, după ce a avertizat că aceasta ar provoca haos legislativ la nivelul întregii Uniuni, scrie dailymail.

Acțiunea dramatică a lui Sunak a declanșat rapid o nouă dispută cu administrația condusă de SNP a dnei Sturgeon la Edinburgh.

Decizia sa a fost anunțată la doar câteva ore după ce primul ministru a insistat că ar fi un „scandal" dacă Westminster ar opri reformele adoptate de Parlamentul scoțian luna trecută.  În urma deciziei premierului, dna Sturgeon a atacat în această seară un "atac frontal" la adresa Holyrood-ului și a promis că guvernul scoțian va continua să apere legislația privind egalitatea de gen. 

Aceasta înseamnă că guvernul scoțian și guvernul britanic ar putea fi pe cale să se confrunte din nou la Curtea Supremă. În urmă cu mai puțin de două luni, judecătorii Curții Supreme i-au spus lui Nicola Sturgeon că nu poate organiza un al doilea referendum pentru independență fără aprobarea prealabilă a Westminsterului. Pentru a împiedica ca proiectul de lege privind reforma recunoașterii de gen (Scoția) să devină lege, guvernul britanic va emite un ordin în temeiul secțiunii 35 din Scotland Act 1998.

Este pentru prima dată când miniștrii britanici folosesc un ordin în temeiul Secțiunii 35 de la descentralizarea de acum mai bine de două decenii. Alistair Jack, secretarul scoțian, i-a scris astăzi doamnei Sturgeon pentru a o informa cu privire la decizia guvernului britanic. El a declarat în această seară: „După o analiză amănunțită și atentă a tuturor avizelor relevante și a implicațiilor politice, sunt îngrijorat de faptul că această legislație ar avea un impact negativ asupra funcționării legislației în materie de egalitate la nivelul întregii Marii Britanii.

„Persoanele transgender care trec prin procesul de schimbare a sexului lor legal merită respectul, sprijinul și înțelegerea noastră. Decizia mea de astăzi se referă la consecințele legislației asupra funcționării protecțiilor egalității la nivelul întregii Marii Britanii și a altor chestiuni rezervate. Nu am luat această decizie cu ușurință. Proiectul de lege ar avea un impact semnificativ, printre altele, asupra chestiunilor legate de egalitate la nivelul întregii GB în Scoția, Anglia și Țara Galilor. Prin urmare, am ajuns la concluzia că acesta este cursul de acțiune necesar și corect.'

Doamna Sturgeon a reacționat la acest anunț promițând să „apere legislația și să susțină parlamentul Scoției”.

Ea a avertizat, de asemenea, că „veto-ul Westminster” - dacă va avea succes - va fi „primul din multe altele” asupra legislației Holyrood: „Acesta este un atac frontal asupra parlamentului nostru scoțian ales în mod democratic și asupra capacității sale de a lua propriile decizii în chestiuni descentralizate', a adăugat primul ministru pe Twitter. Organizația caritabilă Stonewall, lider în domeniul drepturilor transsexualilor, a acuzat guvernul britanic că a folosit 'opțiunea nucleară' ca răspuns la proiectul de lege scoțian. Directorul executiv al organizației caritabile, Nancy Kelley, a afirmat, de asemenea, că dl Sunak se folosește de viețile persoanelor transsexuale ca de „o minge de fotbal politic”.