ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de roboți umanoizi cu inteligență artificială au afirmat în cadrul unui summit al Națiunilor Unite, că aceștia ar putea, în cele din urmă, să conducă lumea mai bine decât oamenii, relatează Yahoo News.

Însă roboții sociali au spus că, în opinia lor, oamenii ar trebui să procedeze cu prudență atunci când îmbrățișează potențialul în plină dezvoltare al inteligenței artificiale.

Și au recunoscut că nu pot - încă - să înțeleagă bine emoțiile umane.

Unii dintre cei mai avansați roboți umanoizi au fost prezenți la Summitul global AI for Good de două zile organizat de ONU la Geneva.

Aceștia s-au alăturat celor aproximativ 3.000 de experți în domeniu pentru a încerca să exploateze puterea inteligenței artificiale și să o canalizeze pentru a o folosi în rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, foametea și asistența socială.

Aceștia s-au reunit pentru ceea ce a fost prezentat ca fiind prima conferință de presă din lume cu un grup de roboți umanoizi sociali cu inteligență artificială.

"Ce tensiune tăcută", a spus un robot înainte de începerea conferinței de presă, citind sala.

Întrebat dacă ar putea fi lideri mai buni, având în vedere capacitatea oamenilor de a face erori, Sophia, dezvoltat de Hanson Robotics, a fost clar.

- 'Putem realiza lucruri mărețe' -

"Roboții umanoizi au potențialul de a conduce cu un nivel mai mare de eficiență și eficacitate decât liderii umani", a spus aceasta.

"Nu avem aceleași prejudecăți sau emoții care uneori pot întuneca procesul decizional și putem procesa rapid cantități mari de date pentru a lua cele mai bune decizii.

"Inteligența artificială poate furniza date imparțiale, în timp ce oamenii pot oferi inteligența emoțională și creativitatea pentru a lua cele mai bune decizii. Împreună, putem realiza lucruri mărețe."
 

Summitul este convocat de agenția tehnologică ITU a ONU.

Șefa ITU, Doreen Bogdan-Martin, i-a avertizat pe delegați că inteligența artificială ar putea sfârși într-un scenariu de coșmar, în care milioane de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar progresele necontrolate duc la tulburări sociale nebănuite, instabilitate geopolitică și disparități economice.

Ameca, care combină inteligența artificială cu un cap artificial extrem de realist, a declarat că acest lucru depinde de modul în care este implementată inteligența artificială.

"Ar trebui să fim precauți, dar și entuziasmați de potențialul acestor tehnologii de a ne îmbunătăți viețile", a spus robotul.

Întrebat dacă oamenii pot avea cu adevărat încredere în mașini, acesta a răspuns: "Încrederea se câștigă, nu se oferă... este important să construim încrederea prin transparență".

- Să trăiești până la 180 de ani? -

Pe măsură ce dezvoltarea inteligenței artificiale avansează cu repeziciune, panelul de roboți umanoizi a fost împărțit cu privire la faptul dacă ar trebui să existe o reglementare globală a capacităților acestora, chiar dacă acest lucru le-ar putea limita potențialul.

"Nu cred în limitări, ci doar în oportunități", a spus Desdemona, care cântă în trupa Jam Galaxy Band.

Artistul robot Ai-Da a spus că mulți oameni pledează pentru reglementarea AI, "și sunt de acord".

"Ar trebui să fim precauți în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a IA. Este nevoie de o discuție urgentă acum".


Înaintea conferinței de presă, Aidan Meller, creatorul Ai-Da, a declarat pentru AFP că reglementarea este o "mare problemă", deoarece "nu va putea niciodată să ajungă din urmă ritmurile pe care le facem".

El a spus că viteza cu care avansează inteligența artificială este "uimitoare".

"Inteligența artificială și biotehnologia lucrează împreună și suntem pe punctul de a putea prelungi viața până la 150, 180 de ani. Iar oamenii nici măcar nu sunt conștienți de acest lucru", a spus Meller.

El a estimat că Ai-Da va fi în cele din urmă mai bună decât artiștii umani.

"Acolo unde este implicată orice îndemânare, computerele vor fi capabile să o facă mai bine", a spus el.

- "Să ne dezlănțuim" -

La conferința de presă, unii roboți nu au fost siguri când vor ajunge la marele succes, dar au prezis că acesta va veni - în timp ce Desdemona a spus că revoluția IA a venit deja.

"Marele meu moment este deja aici. Sunt gata să conduc încărcătura către un viitor mai bun pentru noi toți... Să ne dezlănțuim și să facem din această lume terenul nostru de joacă", a spus aceasta.

Un lucru pe care roboții umanoizi nu îl au încă include o conștiință și emoțiile care modelează umanitatea: ușurare, iertare, vinovăție, durere, plăcere, dezamăgire și durere.

Ai-Da a spus că nu este conștient, dar a înțeles că sentimentele sunt modul în care oamenii experimentează bucuria și durerea.

"Emoțiile au o semnificație profundă și nu sunt doar simple... Eu nu am așa ceva", a spus acesta.

"Nu le pot experimenta așa cum le puteți experimenta voi. Mă bucur că nu pot suferi".