ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În  vreme ce la Cotroceni continuă, pentru a doua zi, consultările pe tema numirii unui nou prim-ministru, de la Bruxelles a apărut încă de ieri informația că cel care va conduce Executivul este Dacian Cioloș. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu scrie, într-un editorial, că, dacă se confirmă desemnarea lui Cioloș, via Bruxelles,va fi  pentru prima dată când un premier este numit din afara țării, dupa ocupația sovietică.

Bruxelles-ul pare să-și fi pregătit deja garnitura de conducere, pentru România, în timp ce la București, președintele cheamă partidele la ”consultări”. Într-un text intitulat ”Consultări pentru un premier gata împachetat”, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu se întreabă, pe bună dreptate, cine l-a desemnat pe fostul comisar european pentru Agricultură ca premier, așa cum anunța ieri pe surse, tocmai de la Bruxelles, site-ul EurActiv.com.

Sorin Roșca Stănescu amintește că ”obiectivul lui Klaus Iohannis, cel anunțat oficial, este de a identifica o soluție de înlocuire a Guvernului Ponta. Care, juridic, nu mai există. Din momentul în care Ponta a demisionat. Și, cu toate astea, iată, numele viitorului premier este cunoscut. Se numește Dacian Cioloș. Iar anunțul vine din exterior. De la Bruxelles”.

”Prima întrebare este cine l-a desemnat, de fapt, pe Dacian Cioloș? Avand în vedere faptul că acesta a fost comisar european și că informația privind viitoarea sa desemnare vine de la Bruxelles ar putea exista banuiala, cât de cât întemeiată, că oficialii europeni sunt cei care au exercitat, în acest sens, presiuni asupra lui Klaus Iohannis. O asemenea ipoteză este întărită de o realitate care deja a fost demonstrată. Noi nu știm prea bine cum s-a achitat Dacian Cioloș, în trecut, în calitate de comisar european pentru Agricultură de obligațiile fata de instituția europeană. Probabil că a fost un ministru meritoriu. În sensul ca a știut sa satisfacă cele mai importante dintre solicitările statelor mai puternice din UE, legate de bugetul alocat acestui domeniu. Și de modul în care acest buget a fost distribuit. Ceea ce este însa cert pentru români este că, dincolo de aventura gripei aviare, ei nu au prea simțit, in perioada respectiva, ca au un compatriot instalat în înalta funcție de comisar european pentru Agricultură. Ei bine, acest tip de raționament face plauzibilă teza conform căreia, vom avea, pentru prima dată, un prim-ministru numit din exteriorul țării, desigur, dupa ocupația sovietică”, scrie Sorin Roșca Stănescu pe CorectNews.

Mai  mult AICI.