ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul „Bâstroe" pare că începe să se stingă. Autoritățile române așteaptă „OK-ul" lui Volodimir Zelenski pentru ca oficialii de la București să înceapă măsurătorile, scrie RomâniaTV.

Ministrul Mediului din partea UDMR, Tanczos Barna, a ieșit luni, 13 martie, cu declarații pe marginea scandalului „Bâstroe”. 

„Nu am primit încă acordul scris al părții ucrainene, dar sunt convins că se vor ține de promisiune și până pe 15 martie, mai sunt două zile, până atunci ne vor trimite acordul scris, așa cum au promit într-o bilaterală care a avut loc săptămâna trecută”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Prima News.

Ministrul UDMR a subliniat că este nevoie de un acord scris „pentru a pleca cu cele trei nave și pentru a măsura, pe lungime, adâncimile pe Chilia și apoi pentru a intra pe Canalul Bâstroe care e sută la sută pe teritorul ucrainean și ca să poată verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menținere a adâncimilor și a se sigura că nu s-au schimbat debitele în așa fel încât ele să afecteze pe termen mediu și lung biodiversitatea din Deltă.

Noi am făcut câteva secțiuni, 14 puncte am măsurat și am comparat cu datele pe care le aveam din 2017 și nu sunt modificări mai deloc pe aceste secțiuni transversale fixe, care sunt pe brațul Chilia.

Adâncimea Bâstroe nu afectează adâncimea brațului Chilia și în niciun caz în câteva săptămâni sau luni. Dacă dăm crezare declarațiilor părții ucrainene, lucrurile nu stau rău, că a făcut doar lucrări de înțeținere. Dacă se vor constata alte adâncimi la această numărătoare, pe lungime, însemnând fiecare metru din cele 170 de km, atunci lucrurile pot arăta altfel.

Ceea ce vă pot spune acum este că debitele pe Chilia nu s-au modificat semnificativ, sunt în parametri statistici pe ultimii 20 de ani. Lucrurile ttrebuie analizate în perspectivă, orice lucrare își va arăta efectele pe termen lung”, a declarat Barna, potrivit sursei citate.