ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O simplă analiză comparativă între Serviciul Român de Informații și instituțiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO arată că SRI are cel mai mare număr de angajați raportat la numărul de locuitori și cel mai mare buget ca pondere din bugetul național.

Bugetul principalului serviciu secret s-a dublat în ultimii șapte ani de zile, depășind procentul din PIB al unor țări cu tradiție în domeniu. Numărul de angajați este secret, dar cifrele neoficiale indică un raport agenți-locuitori mult mai ridicat comparativ cu alte țări NATO, scrie romanialiberă.ro.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a anunțat, recent, o tăiere a fondurilor  Serviciului Român de Informații (SRI). Suma nu a fost anunțată, dar SRI apare pe lista ordonatorilor cu rectificare negativă mai mare de 10 milioane de lei. Decizia vine după ce, în ultimii ani de zile, bugetul SRI a fost majorat de majoritatea premierilor care s-au succedat la Palatul Victoria.

Pentru a identifica un scandal legat de scăderea bugetului SRI trebuie să cauți serios prin arhive. La votarea bugetului pe anul 2011, suma alocată SRI a scăzut cu 22,53% față de anul precedent, ajungând la 907 milioane lei. Cea mai mare parte a sumei, 661 milioane lei, a fost destinată cheltuielilor de personal. În total, în acel an, Guvernul Emil Boc (PDL) a cheltuit 1,1 miliarde lei cu serviciul secret. Și aceasta pentru că alte 285 milioane de lei au fost alocate separat prin  bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru pensiile speciale ale angajaților din sistem.

Acum câțiva ani de zile, cotidianul italian „La Repubblica" a avansat cifra de 12.000 de angajați ai SRI, fiind citat Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE). O cifră similară a fost oferită și de Claudiu Săftoiu, și el fost director al SIE. Oficialii SRI s-au ferit să dea date, fostul director George Maior rezumându-se să spună că serviciul are 3.000 de ofițeri operativi, dar refuzând să precizeze cifra totală a angajaților.

Autorii analizei citate folosesc cifra de 12.000 de angajați, luând ca reper bugetul de salarii. O primă observație. Chiar luând drept reper cifra de 3.000 de ofițeri operativi, România depășește la număr total serviciile secrete din țări precum Italia (1.600), Canada (2.449) sau Germania (2.641). Dacă luăm drept reper cifra de 12.000 de angajați, SRI depășește serviciile similare din Franța (3.300), Spania (3.500), Marea Britanie (3.961), Polonia (5.000), Turcia (8.000). Dacă luăm în calcul numărul de angajați ai serviciului secret la 100.000 de locuitori, România - cu 60 - ocupă detașat primul loc. Polonia are 12,8 la 100.000 de locuitori, SUA – 11,3, Turcia – 10,4, iar numărul cel mai mic se regăsește în Italia – 2,7.  

Articolul integral poate fi citit AICI.