ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, pe fondul tensionării relațiilor cu  Rusia, tot mai multe state au încercat să câștige dependența energetică, astfel încât să nu mai fie dependente de gazul rusesc. România este la un pas de a obține această dependență mai curând decât se estima. Conform anunțului făcut luni de  Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, România nu va mai avea nevoie de importurile de gaz rusesc după ce va începe extracția din Marea Neagră.


Astfel, țara noastră ar putea urca pe primul loc în topul țărilor europene cu cea mai mică dependență de importurile de energie, a afirmat Răzvan Nicolescu.
 
Compania de consultanță a lansat studiul „Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, realizat la solicitarea Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), informează Agerpres.

„Din ultimele date raportate de Eurostat, România este în acest moment pe locul trei în topul țărilor cu cea mai mică dependență de importuri, iar, odată cu producția de gaze din Marea Neagră, avem toate șansele să îmbunătățim această performanță. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred că România este într-o situație privilegiată, având sursa„, a arătat Nicolescu.

Din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 de miliarde de metri cubi, adică 5 miliarde de metri cubi anual, în medie, din care 65% ar putea fi consumat în țară, a adăugat el.

„Această producție, în primul rând, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruși”, a continuat Nicolescu.

Acesta a arătat că producția din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani în ceea ce privește extracția onshore.

„Vom avea un milion de noi consumatori în următorii 10 ani, având în vedere că sunt peste trei milioane de gospodării în România care în continuare se încălzesc cu biomasă. Estimăm că industria chimică și cea petrochimică își vor reveni. În plus, există proiecte pentru noi centrale pe gaze și pentru retehnologizarea altora, care să utilizeze aceste resurse, astfel că, la nivel național, consumul de gaze ar putea reveni la nivelul din 2014", a mai spus Nicolescu.

De asemenea, începând cu anul 2022, se așteaptă și un export de un miliard de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova.
 
Reamintim că Polonia, țară care depinde de grupul rus Gazprom pentru două treimi din necesarul său de gaze naturale, a făcut din diversificarea livrărilor un obiectiv strategic prin finalizarea unei conducte care să îi ofere accesul la gazul norvegian. Asta după ce în 2016 a finalizat un terminal pentru importul de gaze naturale lichefiate. Proiectul Baltic Pipe ar urma să fie finalizat în luna octombrie 2022.