ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiul European de Poliție (Europol) a anunțat că o operațiune internațională a dat o lovitură serioasă mașinii de propagandă pe internet a grupării militante Statul Islamic (SI).
 
Specialiști ciberneticieni din mai multe țări europene, Canada și Statele Unite au vizat o serie de site-uri on line,  incluzând agenția de presă a grupării, Amaq, a informat BBC News.


Mai precis, Europol a coordonat o „razie multinațională simultană” împotriva site-urilor grupului Stat Islamic, confiscând mai multe probe digitale și servere. Printre statele UE care au participat la operațiunea desfășurată pe 25 și 26 aprilie, se numără și România, alături de Belgia, Bulgaria, Franța, Olanda și Marea Britanie, ca parte a unei campanii care a început încă din 2015.

Membrii ISIS ar putea fi identificați mai ușor în urma operațiunii.

Agenția Amaq, principalul furnizator de știri privind Stat Islamic, a fost vizată și de operațiuni anterioare.

The Independent scrie însă că această operațiune a Europol nu a întrerupt împiedicat ISIS să trimită în continuare mesaje criptate pe aplicația Telegram.

Mărimea și complexitatea rețelei de propagandă ISIS este fără precedent, având în vedere materialele publicate în aproape douăsprezece limbi pe site-uri,  în social media, e-mailuri automate, aplicații și extensii pentru browserele de pe internet.

Creșterea activităților de detectare și de anihilare, atât din partea guvernelor, cât și a hackerilor,  a împins gruparea jihadistă în zone  din ce în ce mai obscure ale internetului, site-ul Amaq fiind atacat dar reapărând de fiecare dată, chiar înainte de atacul Europol.