ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul războiului din Ucraina și luând exemplul altor țări NATO, și România se pregătește să își modifice legislația, ca să poată dona armament Ucrainei. Un proiect de ordonanță de urgență prevede că forțele de apărare pot face donații de produse din rezervele proprii, către aliați sau parteneri. Documentul, publicat pe site-ul Ministerului Apărării, a fost până marți în dezbatere publică, au informat Știrile TVR

Pe site-ul Ministerului Apărării Naționale a fost postat un proiect de Ordonanță de Urgență „pentru completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.

Prin proiectul legislativ se introduc trei noi alineate care creează cadrul legal prin care Ministerul Apărării poate dona direct armament Ucrainei.

De exemplu, unul dintre alineatele care urmează să fie introduse în legislație prevede că „forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către statele aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificare de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României. (…) donația se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar bunurile se predau donatarului de către forțele destinate apărării naționale din rezervele cărora sunt scoase”.

Nota de fundamentare invocă politica NATO

Din Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență aflăm că „actualul context de securitate este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei”. În aceste condiții, la nivelul Alianței Nord-Atlantice (NATO) au fost stabilite măsuri de întărire și consolidare a capacităților de apărare.

„În acest context s-a evidențiat necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO.

În cadrul Summitului extraordinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade”, se menționează în Nota de Fundamentare.

Ministrul de Interne și șefii de servicii secrete au dat aviz pozitiv

Documentul menționează faptul că transferul unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, adică armament, nu se poate realiza în prezent. Cadrul normativ nu cuprindea prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în scopul donării către alte state.

Nota de fundamentare este contrasemnată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și de toți șefii serviciilor secrete din România.
 
Ciolacu: România este pregătită!

După recenta vizită pe care a făcut-o în Ucraina, unde a fost împreună cu premierul Ciucă și cu ministrul de Externe Aurescu, al treilea om în stat și, totodată, liderul PSD a fost întrebat despre posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei. Ciolacu a făcut trimitere la nevoia de a exista un cadru legal, dar că, în principiu, „România este pregătită” să doneze arme Ucrainei.

În momentul în care a fost întrebat de presă dacă suntem pregătiți să livrăm armament Ucrainei, Ciolacu a dat următorul răspuns: „Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă și vom lua o astfel de decizie”.

El a adăugat că acesta a fost unul dintre lucrurile discutate în cadrul recentei vizite de la Kiev:

„România este pregătită. De aceea s-au făcut aceste deplasări, ca să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face și, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie”, a completat președintele Camerei Deputaților, citat de Național.ro

„România trebuie să fie pregătită legal, și cu o decizie politică”. „Părerea mea că România este pregătită (…) în acest moment”, a mai declarat Ciolacu.

Ciucă: Analizăm solicitările pe care guvernul ucrainean le va înainta

Declarațiile liderului PSD vin la doar o zi după ce premierul Ciucă fusese întrebat, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, dacă România va livra arme în Ucraina.

„România, după cum știți, am avut o decizie prin care am asigurat transferul de echipament de protecție și muniție, în continuare analizăm solicitările pe care guvernul ucrainean le va înainta și în funcție de aceasta vom lua o decizie”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Național.ro.
 
Întrebat dacă a oferit garanții sau dacă președintele Zelenski i-a solicitat ca România să trimită arme în Ucraina, premierul a răspuns, citat de BotosaniExpres.ro: „S-a discutat și acest subiect”.