ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marinarii de pe navele românești acostate în Portul Galați au declanșat săptămâna aceasta un protest spontan după ce au aflat că la Ministerul Transporturilor se desfășoară o ședință la care s-ar discuta printre altele privatizarea Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galați, regia autonomă prin care statul român administrează condițiile de navigație pe Canalul Sulina și pe Dunăre, relatează Ziarul Puterea.

Sirenele navelor aflate în Portul Galați au sunat, miercuri, la fiecare sfert de oră, pe durata unei ședințe care se desfășura la Ministerului Transporturilor și pe a cărei agendă era discutarea situației mai multor regii autonome din subordinea ministerului, printre care ROMATSA și AFDJ Galați, dar și intenția de privatizare a AFDJ, regia prin care statul român administrează navigația pe Canalul Sulina și pe Dunăre.

Faptul că la Ministerul Transporturilor se încearcă despre privatizarea AFDJ Galați a fost anunțat de Ștefan Frunză, vicepreședinte al Federației Sindicale Trans-Conex, a lucrătorilor portuari și președinte al Sindicatului „Farul” de la AFDJ:

„Este o perioadă extrem de importantă, vitală, cel puțin pentru Administrația Fluvială a Dunării de Jos, dar și pentru statul român. Sunt interese ale unor oameni din afara țării, sprijiniți chiar de cei care fac parte din Guvern și din politicul României”. 

Se privatizează controlul României asupra Gurilor Dunării?

Privatizarea AFDJ pare o glumă proastă, deoarece prin această privatizare România ar pierde controlul la Gurile Dunării, administrarea navigației la Bara Sulina, pe Canalul Sulina și pe Brațul Sf Gheorghe și Brațul Chilia, pe Dunărea Maritimă și pe Dunărea Fluvială, până la Baziaș.

AFDJ a fost înființată în baza „Convenției cu privire la regimul navigației pe Dunăre”, semnată în august 1948, la Belgrad și este regia prin care statul român asigură condițiile de navigație pe Dunăre și pilotajul pe Canalul Sulina, manevrele de intrare pe Canal și manevrele portuare în toate porturile de pe sectorul Dunării Maritime, de la Sulina la Brăila. Tot AFDJ asigură adâncimile de navigație și semnalizarea navigației pe Dunăre, inclusiv harta electronică a Dunării, un instrument esențial în navigația modernă. Costurile sunt asigurate prin încasarea taxelor de navigație.

Spre exemplu, Canalul Sulina, administrat de AFDJ Galați, este una din principalele căi de navigație internațională din regiune, prin Convenția Internațională fiind stabilite aceleași taxe și tarife ca în cazul Canalului Suez. Navele plătesc taxe de tranzitare a Canalului, în funcție de cantitatea de marfă aflată bord. Sunt stabilite și taxe de pilotaj pentru navigația pe Dunărea Maritimă, de la Sulina la Brăila.

Aceste activități și implicit controlul asupra zonei Gurilor Dunării și a navigației pe Dunăre au și o importanță esențială pentru siguranța națională, de aceea pare o glumă proastă chiar și discutarea eventualității privatizării AFDJ, mai ales în aceste zile, când în dezbaterile despre tratativele de încheiere a războiului din Ucraina se discută și despre intențiile Rusiei de a obține o poziție de control în zona Odesa și la Gurile Dunării.

Analiza completă poate fi citită AICI