ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, joi, că sunt în jur de 2.000 de cazuri COVID-19 zilnic, însă în opinia sa și a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică această situație va mai dura circa două săptămâni, potrivit RomâniaTV.

„Da, sunt în jur de 2.000. A fost o creștere constantă în ultimele câteva săptămâni. Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Opinia mea și a colegilor care lucrează în zona de sănătate publică este că această situație cu un număr important de cazuri va mai dura circa două săptămâni, după care vom intra pe un trend de descreștere a numărului de cazuri”, a anunțat Rafila.

Întrebat dacă sunt suficiente locuri în spitale, ministrul Sănătății a răspuns: „Sunt suficiente locuri în momentul de față”.

„Tocmai de aceea vă spuneam că trebuie să ne pregătim și pentru o creștere a numărului de cazuri.
 
Din fericire, tulpinile circulante din momentul de față nu produc îmbolnăviri la fel de grave.
 
Sigur că există și un anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu este suficient de specifică pentru variantele circulante, dar multe persoane au trecut prin boală, s-au vaccinat, sau ambele variante. Eu de exemplu am făcut de două ori COVID, am făcut și trei doze de vaccin, dar nu am o teamă legată de îmbolnăvire.
 
Cred că lucrul acesta e foarte important, iar dacă sunt simptome care sunt sugestive, mai ales la persoane cu boli cronice, recomandarea este să se adreseze cât mai repede medicului de familie sau unității ambulatorii care poate să facă investigații și să prescrie un tratament util”, a completat Rafila.
 
„Asta nu înseamnă că nu le recomandăm celor care au simptome de viroze respiratorii, pentru că sunt și alte viroze respiratorii, în curând sezoniere, să poarte mască dacă se deplasează în mijloace de transport în comun sau în spații închise, dar asta nu înseamnă că este o obligativitate. Este o recomandare medicală”, a mai spus Rafila.

1000 de cazuri în iulie 2020

În data de 26 iulie 2020, deputatul Ionel Dancă anunța, la pragul de 1000 de cazuri, că va fi ”tot mai greu să relansăm economia”. 

„Dacă împreună nu oprim răspândirea virusului Covid-19, va fi tot mai greu să revenim la normalitate și să relansăm economia”, scria pe Facebook șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Din păcate, suntem într-o nouă zi cu peste 1000 de infectari. Vidul de legislație pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus, provocat de atacuri politico-juridice iresponsabile în plină pandemie, combinat cu o propagandă obscură de decredibilizare a pericolului Covid, ne-au adus din nou într-o situație limită”, afirma acesta.
 
De asemenea, odată trecut pragul de 1000 de cazuri, subiectul principal în toată România a fost campania de vaccinare.
 
„(…) Avem vaccinul putem să prevenim, însă scopul autorităților n-ar trebui să fie acela de a se concentra pe secțiile de terapie intensivă, ci pe campania de imunizare”, declara medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase„Victor Babeș”.

În septembrie 2020, România a ajuns la pragul de 2000 de cazuri de infectare pe zi, asta după ce trecusem prin starea de urgență, ceea ce ar fi trebuit să stopeze creșterea abruptă a cazurilor.
 
Cum se explică?