România a blocat planurile adoptării de către miniștrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii ale Consiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, au declarat diplomați europeni pentru Radio Europa Liberă.

Concluziile, care trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul Afaceri Externe, urmau să fie adoptate de miniștrii europeni fără alte discuții în cadrul unei reuniuni la Bruxelles pe 10 decembrie, scrie Agerpres.

Însă, surse diplomatice sub rezerva anonimatului au declarat pentru RFE/RL că România, sprijinită de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text să fie votat la reuniunea din 10 decembrie. Potrivit acelorași surse, România ar fi luat această decizie la începutul acestei săptămâni atunci când diplomații UE s-au întâlnit pentru a discuta acest document.

Sursele citate au afirmat că Bucureștiul și-a exprimat 'foarte clar' opoziția față de acest text și că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă.

Proiectul de text, consultat de RFE/RL, prevede că 'angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza' Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Însă, evenimentele din Republica Moldova începând din februarie, 'inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului', au 'provocat îngrijorări semnificative' cu privire la angajamentul acestei țări.

Potrivit documentului, miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova 'să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător'.

Proiectul de text exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări” în Republica Moldova. Declarația mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților accesul la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri.

De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența „unui număr corespunzător de secții de votare' atât în țară, cât și în străinătate.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă ajutorul financiar pentru Republica Moldova cu aproximativ 22,7 milioane de dolari pe an atât pentru 2017, cât și pentru 2018, pe fondul îngrijorărilor legate de statul de drept și încălcarea normelor democratice.

Comisia a suspendat de asemenea un program de asistență macrofinanciară de 113 milioane de dolari pentru Republica Moldova până la o decizie ulterioară.