ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Diplomații occidentali acreditați la București fac, din nou, agenda politica a României, dând indicații despre ce trebuie făcut și ce nu. Șase ambasade importante la București solicită guvernului să renunțe la ordonanță, pe care îl consideră „un demers inoportun”.

Ambasadele Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite au reacționat public în contextul protestelor masive din ultimele zile, după ordonanta de urgență privind modificarea Codului Penal și proiectul de lege privind grațierea. Într-o scrisoare postată pe Facebook, cele șase ambasade urechează Guvernul Grindeanu, solicitându-i să nu "dea înapoi" lupta împotriva corupției.

Nu ar fi prima dată când diplomații occidentali ajunși la București intervin direct în treburile interne ale României, încercând să influențeze alegeri sau rezultate ale unor referendumuri. În  2012, nu doar ambasadele făceau zid în jurul fostului lider de la Cotroceni. ÎnsășiVictoria Nuland, asistent al Secretarului de Stat al SUA, devenise vârful de lance al celor care puneau pe coji de nuci România, in momentul in care Băsescu era amenințat de referendumul de demitere. Aceeași Nuland a fost extrem de activă pe Maidanul ucrainean, încurajând mișcările de stradă, plimbându-se printre protestatari și susținând manifestațiile care au dus la alungarea președintelui Ianucovici.

Redăm mai jos textul integral al ambasadelor.
 
 
Declarație în numele Ambasadelor Belgiei, Canadei, Franței, Germaniei, Olandei și Statelor Unite :
 
"Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare referitor la acțiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele României în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani. 
Contrar opiniei unanime exprimate de întreaga comunitate judiciară și responsabilă de menținerea statului de drept, de actori credibili ai societății civile, și în pofida îngrijorărilor afirmate public de cetățenii români în cursul ultimelor două săptămâni, această acțiune nu poate decât să afecteze poziția României în comunitatea internațională și riscă să pună în pericol parteneriatele bazate pe valorile comune ce decurg din principiile directoare ale UE și NATO. Sperăm că Guvernul României să revină asupra acestui demers inoportun.
 
În contextul în care sunt necesare amendamente la legi și proceduriîn vigoare, aceste schimbări pot fi făcute doar printr-un proces credibil și amplu de consultare a tuturor părților implicate.
În acest sens, statele membre ale Uniunii Europene care și-au asumat această declarație, atrag atenția asupra recentului raport MCV publicat de Comisia Europeană. Acesta stabilește condițiile necesare pentru a evita o reevaluare a progreselor deja realizate în lupta împotriva corupției. De asemenea, raportul fixează câteva recomandări-cheie, a căror îndeplinire ar conduce la închiderea provizorie a condiționalităților individuale și la finalizarea monitorizării din cadrul MCV. Statele membre ale Uniunii Europene semnatare ale acestei declarații speră că România va urma un parcurs ce va pemite Consiliului UE să lucreze în această direcție".