România a primit în primele nouă luni ale anului de la Uniunea Europeană 1,15 miliarde de euro și a plătit în aceeași perioadă 1,2 miliarde de euro, conform unui document intitulat „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană” emis de Ministerul Finanțelor, scrie cotidianul.ro.

Cele 1,15 miliarde de euro sunt Fonduri structurale si de coeziune și Fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit. Pentru acești bani s-au depus proiecte de confinanțare din partea autorităților române și care au fost aprobate. Nu intră în calcul aici sumele încasate din Fondul European pentru Garantare Agricolă, care se dau fără cofinanțare. La acest capitol, fermierii din România au primit 1,73 miliarde de euro. Capacitatea defectuoasă a țării noastre de a atrage fondurile europene a fost taxată zilele trecute de comisarul Corina Crețu. Prezent la București, oficialul de la Bruxelles a spus că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport. „Din cei 19,5 miliarde de euro alocați pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune și de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”, a declarat, luni, la București, la conferința EuroIMPACT, comisarul european Corina Crețu, cu privire la fondurile europene absorbite de România. „Dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI și BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite”, a indicat Crețu. Totodată, aceast a adăugat că absorbția „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, și că își propune „un dialog permanent cu Guvernul”.

Din 2007 și până la finele lui septembrie 2018, România a primit de la UE fonduri totale de 46,68 miliarde de euro și a plătit 16,51 miliarde de euro. Rezultă un sold pozitiv de 32,16 miliarde de euro, bani de care am beneficiat efectiv ca membru al UE.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews