ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a primit în primele nouă luni ale anului de la Uniunea Europeană 1,15 miliarde de euro și a plătit în aceeași perioadă 1,2 miliarde de euro, conform unui document intitulat „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană” emis de Ministerul Finanțelor, scrie cotidianul.ro.

Cele 1,15 miliarde de euro sunt Fonduri structurale si de coeziune și Fonduri pentru dezvoltare rurala si pescuit. Pentru acești bani s-au depus proiecte de confinanțare din partea autorităților române și care au fost aprobate. Nu intră în calcul aici sumele încasate din Fondul European pentru Garantare Agricolă, care se dau fără cofinanțare. La acest capitol, fermierii din România au primit 1,73 miliarde de euro. Capacitatea defectuoasă a țării noastre de a atrage fondurile europene a fost taxată zilele trecute de comisarul Corina Crețu. Prezent la București, oficialul de la Bruxelles a spus că România a pierdut deja fonduri europene în valoare de aproape 2 miliarde de euro pe care le putea folosi în infrastructura de transport. „Din cei 19,5 miliarde de euro alocați pe fondurile pe care le gestionez, Politica de Coeziune și de Fondul de Dezvoltare Regională, s-au pierdut între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”, a declarat, luni, la București, la conferința EuroIMPACT, comisarul european Corina Crețu, cu privire la fondurile europene absorbite de România. „Dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde de euro, dar doar aproximativ 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI și BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui pentru care statul încă plătea credite”, a indicat Crețu. Totodată, aceast a adăugat că absorbția „greoaie” a fondurilor europene de către România este o slăbiciune pe care Bucureștiul o are încă de la aderarea la Uniunea Europeană, și că își propune „un dialog permanent cu Guvernul”.

Din 2007 și până la finele lui septembrie 2018, România a primit de la UE fonduri totale de 46,68 miliarde de euro și a plătit 16,51 miliarde de euro. Rezultă un sold pozitiv de 32,16 miliarde de euro, bani de care am beneficiat efectiv ca membru al UE.