ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a pierdut în ultimul an aproape 100.000 de locuitori, conform datelor Institului Național de Statistică. Cauza principală a scăderii o reprezintă sporul natural negativ; numărul celor care au decedat a depășit numărul născuților-vii cu peste 73.000 de persoane.
 
Pe de altă parte, o treime dintre români a emigrat definitiv în 2019. 60% dintre cei care au părăsit țara, temporar sau definitiv, au între 20 și 44 de ani.
 
Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,2 la 121,3 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere în ultimul an.
 
„Declinul demografic este cea mai importantă provocare pentru viitorul României. Cifrele, chiar dacă diferă de la an la an, de câteva decenii indică foarte clar că avem o populație care se restrânge. Prognozele arată că în 2050 populația României poate să ajungă la 15-16 milioane de locuitori. Și țările din răsăritul Europei se confruntă cu o provocare similară. Declinul demografic nu este de bun augur pentru economie și pentru societate. Perspectiva e aceea de a avea o economie mult mai mică, o populație îmbătrânită. Structura consumului și structura producției vor fi modificate. La bază stă fenomenul demografic al fertilității scăzute și nu cred că lucrul ăsta se poate schimba foarte repede”, a declarat economistul Aurelian Dochia, pentru Mediafax