ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România se numără printre țările europene care se confruntă cu un puternic declin demografic, iar un studiu publicat de Financial Times arată că populația țării noastre va scădea cu aproape trei milioane de oameni în următorii 30 de ani din cauza ratei scăzute a natalității și a numărului tot mai mare de români care pleacă în străinătate, scrie Libertatea.

Cu cea mai gravă situație urmează să se confrunte Bulgaria, care conduce topul țărilor cu declin dramatic al populației. Deși are în prezent 6,9 milioane de locuitori, vecinii de la sud ar putea înregistra un declin demografic de 22,5 la sută, ajungând să aibă o populație de 5,4 milioane de persoane în 2050.

La polul opus se află Italia, unde natalitatea s-a prăbușit în ultimii ani, iar fenomenul îmbătrânirii populației a luat amploare. Potrivit studiului citat de Financial Times, populația Italiei ar putea scădea de la 60,5 milioane de locuitori în 2020 la 54,4 milioane de persoane în 2050. Astfel, este estimat un declin demografic de 10,1 la sută a populației.
 
România se află pe locul 11 în topul 20 al țărilor cu populație în scădere. La cei 19,2 milioane oameni care trăiesc în prezent în țara noastră este estimat un declin demografic de 15,5 la sută, România ajungând să aibă o populație de 16,3 milioane de locuitori în 2050, potrivit studiului Financial Times.

Organizația Națiunilor Unite publică în mod regulat proiecții demografice estimând modul în care populația lumii s-ar putea schimba în următoarele câteva decenii. Folosind estimările intermediare ale ONU privind fertilitatea, mortalitatea și migrația internațională,  FT alcătuiește  un top cu 20 de țări care ar avea cele mai mari procente de scăderi ale populației din 2020 până în 2050.