ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre, informează Ministerul Apărării Naționale, potrivit ȘtiripeSurse. 

„Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței”, transmite MAPN.
 
Aceasta vine ca urmare a faptului că marina rusă a mutat nave și submarine la Sevastopol. 

Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmează să ajungă marțea viitoare la București pentru „a sprijini prezența întărită a Alianței în regiune și pentru a monitoriza activitatea militară rusă", a transmis NATO vineri într-un comunicat. Avioanele AWACS, care sunt staționate de obicei la o bază din apropiere de Aachen, în vestul Germaniei, vor fi staționate la baza Forțelor Aeriene Române de la Otopeni, în apropiere de București, la circa 200 kilometri de granița cu Ucraina, și vor rămâne acolo mai multe săptămâni.

„În contextul în care războiul ilegal al Rusiei din Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să există niciun dubiu în legătură cu hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, inforemază Agerpres.

„Avioanele noastre AWACS pot detecta aeronave de la o distanță de sute de kilometri, fiind un instrument cheie al poziției de descurajare și de apărare a NATO. Mulțumesc României pentru găzduirea avioanelor, care vor avea o contribuție importantă la capacitatea noastră de avertizare rapidă", a adăugat ea.

 
 
 
 
 La baza de la Otopeni vor fi trimiși de asemenea 180 de militari. NATO nu a precizat câte dintre cele 14 avioane AWACS staționate în Germania vor fi trimise în România, dar potrivit unor surse militare, citate de DPA, vor fi desfășurate trei aeronave. Prin sistemul lor de radar, avioanele AWACS pot localiza și identifica alte aeronave la o distanță de peste 400 de kilometri. Avioanele pot transmite informațiile către toate celelalte aeronave aflate în spațiul aerian și care sunt echipate corespunzător, ceea ce înseamnă că, teoretic, pot fi folosite ca posturi de comandă zburătoare. În trecut, ele au fost desfășurate în timpul operațiunilor împotriva grupării teroriste Stat Islamic sau în Afganistan.
 
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews