ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Cîțu a anunțat că vaccinul anti-Covid al companiei Moderna va începe să fie folosit în România în următoarele zile. Până acum nu a fost utilizat în campania de vaccinare fiindcă au fost puține doze.

România va începe, de la 1 februarie, vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Totodată, persoanele care nu s-au putut vaccina, deși au fost programate, vor fi reprogramate peste zece zile, iar vaccinarea lor va începe din data de 28 ianuarie. „Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Potrivit sursei citate, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).

„Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie - 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile”, se arată în comunicat.

În urmă cu o săptămână, epidemiologul șef al statului american California a avertizat autoritățile sanitare să nu mai folosească un lot de vaccinuri anti-COVID furnizate de compania Moderna, după ce a fost înregistrat un număr "mai ridicat decât în normal" de persoane care au acuzat reacții alergice la un centru de vaccinare din San Diego.
 
Potrivit Los Angeles Times, California a primit aproape 330.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna din lotul despre care există suspiciuni c-ar fi provocat reacțiile alergice, adică 10% din numărul total de vaccinuri distribuite atât de Moderna, cât și de Pfizer, în acest stat american.
 
Reacțiile alergice au fost semnalate într-un centru de vaccinare organizat în comitatul San Diego, în parcarea din apropierea unui stadion de baseball, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din California.

Un număr de pacienți „mai ridicat decât în normal” au acuzat reacții alergice, după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu serul dezvoltat de compania Moderna.
 
Ca și vaccinul Pfizer, vaccinul Moderna folosește tehnologia ARNm, care este un tip de ARN „care transportă informații genetice pentru a produce proteine ​​într-o celulă” și determină celulele noastre să își fabrice propriile particule virale care vor declanșa răspunsul nostru de apărare imună. De asemenea, folosește linia celulară de la fetuși avortați, HEK 293, pentru a produce o proteină Spike conținută în vaccin. Children of God for Life a realizat cercetări pentru a arăta că Moderna folosește „pe scară largă” „linia de celule fetale avortate HEK-293” în „proiectarea fundamentală a tehnologiei ARNm, a proteinei lor Spike și în cercetare, dezvoltare, producție și testare”.