ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această săptămână ne vom îndrepta atenția către una dintre cele mai vechi companii aeriene, numită CFRNA – Compania Franco–Română de Navigație Aeriană.

Începutul aviației moderne se regăsește undeva în anul 1919, când se înființează compania olandeză KLM. Dar care va opera primul zbor abia în anul 1920.

Tot în anul 1919, în timpul discuțiilor premergătoare Tratatului de Pace de la Trianon, ministrul de externe român Nicolae Titulescu, discutând cu reprezentantul Franței însărcinat cu dezarmarea, i-a propus înființarea unei companii aeriene comune, destinate transportului poștal. Astfel că, la 1 ianuarie 1920, se înființează compania CFRNA, cu o investiție inițială în valoare de 3 milioane de franci, investiție suportată de bancherul român Aristide Blanck, co-deținător al Băncii Marmorosch Blanck. Statul francez a contribuit la capitalul societății cu avioane și personal.
 
 

Compania și-a început activitatea cu un avion Potez 32, având o capacitate de 4 locuri. Prima rută operată a fost Paris-Strasbourg. Compania a început să se dezvolte și s-a concentrat pe deschiderea unei rute mai lungi, Paris-București. Pentru aceasta fost nevoie de amenajarea mai multor aerogări: Praga, Viena, Budapesta și Belgrad.

Astfel că în anul 1922 s-a realizat primul zbor istoric transcontinental de pasageri și cargo pe ruta Paris-București.  De asemenea, CFRNA a mai reușit o performanță istorică la 1 mai 1923, primul zbor pe timpul nopții pe ruta București-Belgrad.

În anul 1925, Compania CFRNA își schimbă denumirea în CIDNA – Compania Internațională de Navigație Aeriană și urmează deschiderea mai multor rute.
 
Odată cu trecerea anilor, compania CIDNA evoluează rapid și, în anul 1933, devine acționarul majoritar la înființarea companiei Air France. Ulterior, fiind înglobată complet în Air France, moștenitoarea din România devine LARES – Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat. Iar, după o istorie destul de zbuciumată, în anul 1954 LARES se transformă în Transporturile Aeriene Române – TAROM.

Astăzi, alianța Air France-KLM reprezintă cea de-a treia companie ca mărime din Europa, transportând un număr de peste 118 milioane pasageri în anul 2019 și dispunând de o flotă de 574 aeronave. Air France-KLM sunt principalii susținători ai SKY TEAM, alianță din care, azi, face parte și TAROM.

Acesta este începutul aviației mondiale: rute noi, deschiderea de aeroporturi noi și recorduri mondiale realizate cu finanțare românească. Fără aportul Regatului României la aviația mondială, cu siguranță astăzi am fi fost cu mulți ani în urmă și am fi avut încă multe de învățat în materie de aviație.
 
 
Autor: Bogdan Iosifaru
 
Sursa articolului: Tribuna.us

Surse documentare: Wikipedia, Livre la C.F.R.N.A – C.N.D.N.A (Aux origines d’Air France)