ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a explicat, joi, că în prezent există un soi de blocaj în ceea ce privește vaccinurile împotriva COVID-19 nemaifiind cumpărate alte vaccinuri, relatează Știripesurse.

Rafila a mai explicat că există o soluție legală aplicată de altte state, însă în România nu poate fi folosită, și anume alte țări au avut un amendament ca pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să fie plătită un fel de taxă și vor mai exista discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a vedea ce soluție poate fi găsită.

„Aici suntem într-un soi de status quo, într-un soi de blocaj pentru că noi nu am mai cumpărat vaccinuri și noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze.
 
Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziționat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuții repetate atât cu Comisia Europeană, cât și cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie. Noi nu am mai achiziționat și implicit nu am mai achitat.
 
Există, anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de față. În sensul că au avut un amendament alte state care pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să se plătească o anumită taxă, să spunem.
 
Eh lucrul acesta nu este posibil la noi, în momentul de față, așa că rămâne de văzut când vom mai avea discuții cu Comisia Europeană care, știți bine că a reprezentat și România în contractele respective, încât să găsim o soluție”, a afirmat Alexandru Rafila.
 
„Mai avem încă câteva milioane de doze care nu sunt încă expirate, dar nu distrugerea dozelor expirate este problema.
 
Problema este a impactului psihologic și asupra populației în care tu plătești sume mari de bani și produsul nefolosit să îl duci să îl distrugi este un lucru care nu este în regulă.
 
Noi nu putem să ne angajăm acum că mai cumpărăm cantități suplimentare, în condițiile în care și cele pe care le aveam nu au fost folosite. Deocamdată nu mai cumpărăm vaccinuri împotriva COVID, a completat Rafila.