ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România va prelua, pentru șase luni, comanda unei grupări navale NATO, care activează în Marea Mediterană, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale Române, potrivit Știripesurse.

”Puitorul de mine și plase 274 «Viceamiral Constantin Bălescu» va pleca joi, 20 iunie, din Portul militar Constanța în Marea Mediterană pentru a se integra în gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two). În cadrul unei ceremonii militare care va fi organizată vineri, 28 iunie, la Salamis, în Grecia, comanda SNMCMG-2 va fi preluată de România, pentru a doua oară în patru ani”, au declarat, miercuri, reprezentanții Forțelor Navale.

Ei au adăugat că Forțele Navale Române vor asigura pentru o perioadă de șase luni comanda grupării navale prin comandorul Sebastian Barote, locțiitorul comandantului Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, care va exercita această responsabilitate la bordul Puitorului de mine și plase 274, alături de Statul Major al Grupării format din alți nouă militari români și trei ofițeri din forțe navale partenere.

”În perioada iulie - decembrie 2024, gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor, sub comandă românească, va executa misiuni specifice în bazinul mediteraneean, în conformitate cu graficul de generare al forțelor stabilit de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Scopurile principale ale SNMCMG-2 sunt asigurarea capacității de reacție imediată a NATO, creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate, precum și promovarea imaginii Alianței Nord-Atlantice”, a mai precizat sursa citată.

Forțele Navale Române au menționat că prin participarea la această misiune contribuie la îndeplinirea angajamentului țării noastre față de securitatea regională și consolidează colaborarea internațională în vederea menținerii stabilității în zona Mării Mediterane.

Puitorul de mine și plase 274 ”Viceamiral Constantin Bălescu” este comandat de locotenent-comandorul Bogdan Iosif, are un echipaj format din 85 de militari români și străini, iar pentru următoarele șase luni va conduce o grupare navală permanentă a NATO din care vor mai face parte nave militare din Italia, Spania și Turcia.