ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii recunoaşte că dosarul care cerea introducerea operelor lui Brâncuşi în patrimoniul mondial a fost făcut de mântuială. Documentaţia slabă ar fi închis porţile pentru ca ansamblul realizat de sculptorul român la Târgu Jiu să intre pe lista monumentelor UNESCO, a spus Ionuţ Vulpescu.

Ministerul Culturii a retras dosarul după ce o comisie a constatat că subiectul a fost tratat cu superficialitate.

 "În această formă, dosarul ar fi fost respins de UNESCO şi am fi rămas fără drept de înscriere", se explică într-un comunicat al Ministerului Culturii.
 
Autorităţile române vor reveni cu o nouă cerere când vor fi pregătite să-l prezinte pe Brâncuşi la adevărata lui valoare.
 
"Poarta Sărutului", "Coloana Infinitului",  "Masa Tăcerii" şi "Aleea Scaunelor". Sunt operele pentru care trei instituţii din România au pregătit înscrierea în patrimoniul mondial.În aproape patru ani, Primăria Târgu Jiu, Ministerul Culturii şi Institutul Naţional de Patrimoniu n-au reuşit să-i convingă pe specialişti de unicitatea şi importanţa ansamblului monumental.

"Dacă nu s-ar fi luat decizia de a retrage dosarul, iar acesta ar fi fost respins, am fi riscat ca opera lui Constantin Brâncuși să nu fie inclusă vreodată pe Lista Patrimoniului Mondial".
O dovadă de nepăsare am avut în 2013, când autorităţile locale au spălat "Poarta Sărutului" cu jet de apă.

Scandalul a răsunat până la poarta guvernului, care a angajat o comisie de experţi internaţionali ca să afle dacă monumentul a fost deteriorat. Străinii au constatat mici distrugeri, însă reparabile. Atunci, premierul era foarte sigur că în 2015 operele lui Brâncuşi vor deveni un bun mondial.