ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Romtehnica, companie deținută de Ministerul Apărării, a lansat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (S.E.A.P) o licitație restrânsă pentru achițizia unor sisteme de muniție cu capacitate de supraveghere prin survolare (de tip loitering). Licitația vizează achiziția a trei complete și are o valoare estimativă de circa 1,7 milioane de euro, fără TVA. Este vorba practic de drone kamikaze, transmite Cotidianul.
 
Jurnaliștii de la Cotidianul explică că termenul „arme de tip loitering” (Loitering Weapons) este oarecum înșelător, deoarece aceste arme au abilități de urmărire a spațiului de luptă până când țintele își fac apariția. Doar atunci când identifică o țintă valoroasă, lovesc în câteva secunde și lovesc exact acea țintă.
 
(Drone turcești Bayraktar de tip TB2, achiziționate de România)
  

Totodată, Ministerul Apărării a cerut Parlamentului să aprobe achiziția a două elicoptere de luptă Airbus H215M, în valoare de 150 milioane de euro, fără TVA.
 
Într-o scrisoare trimisă Camerei Deputaților de câtre fostul ministru Vasile Dîncu, se spune că achiziția celor două aparate are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. 

”Starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgente, care să asigure adaptarea la noile condiții ale mediului de securitate și să permită îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor ce-i revin Armatei României, în plan național și internațional”, se mai arată într-un document aflat pe ordinea de zi a Birourilor Permanente ale Parlamentului.