ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul se pregătește să aprobe Planul de pregătire și răspuns la evenimente epidemiologice, elaborat de către Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență. În așteptarea marii pandemii, polițiștii vor fi instruiți pentru paza și controlul localităților carantinate, precum și pentru intervenția în cazurile de tulburare a ordinii și liniștii publice, provocate de frică și panică.

Planul Național Generic de Pregătire și Răspuns la Evenimente Epidemiologice de Boală Transmisibilă de Importanță Națională, repus în transparență publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, aduce schimbări importante în gestionarea unei viitoare pandemii. Pe lângă simulările și exercițiile făcute de spitale pentru pregătirea în caz de pandemie, Planul prevede atribuții clare și pentru polițiști.

Astfel, în faza de pregătire, MAI trebuie să asigure informarea și instruirea personalului propriu pentru realizarea răspunsului la evenimente și măsuri specifice pentru protecția personalului propriu în acțiunile din faza de răspuns. În faza de răspuns la un eveniment epidemiologic, MAI va avea rolul de coordonare, atunci când apar situații cu impact socio-economic și cu potențial de dezorganizare. Potrivit Planului, Ministerul Afacerilor Interne va organiza sistemele de pază și control/restricționare acces în localități sau zonele afectate de epidemie, conform misiunilor din competență. Polițiștii vor realiza și controlul și îndrumarea circulației rutiere, acordând prioritate traseelor pe care se execută evacuarea populației, precum și deplasarea forțelor și a mijloacelor pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor evenimentului, vor dirija circulația autovehiculelor și a pietonilor, în funcție de situația creată și vor participa la asigurarea măsurilor stabilite la nivel central și local. Totodată, polițiștii vor participa cu efective și mijloace, în funcție de misiunile specifice și de situația concretă, la acțiunile de protecție și de intervenție și vor asigura menținerea și restabilirea ordinii publice.

Panică și frică

Ministerul Sănătății atrage atenția că evenimentele epidemiologice pot duce la tulburări ale ordinii și liniștii publice, ca urmare a apariției fenomenelor psihice negative, cum sunt frica și panica, semn că următoarea pandemie ar putea fi una devastatoare. Mai mult, ministerul avertizează că evenimentul epidemiologic pentru care trebuie să ne pregătim va duce la creșterea riscurilor tehnologice ca urmare a supravegherii incomplete a instalațiilor cu risc și la afectarea vieții sociale și economice prin întreruperea temporară a activităților de învățământ, perturbarea activităților economice, inclusiv în ceea ce privește asigurarea alimentelor pentru populație. Printre amenințările în cazul producerii unui eveniment se numără afectarea stării de sănătate a unui număr foarte mare de persoane, în special din rândul categoriilor vulnerabile (copii, bătrâni, persoane cu imunitate scăzută), într-un timp scurt, apariția unui număr mare de decese, într-un tip scurt, cu riscul asociat al dificultăților privind gestionarea acestora (stabilirea cauzei și declararea decesului, eliberarea documentelor, înhumarea etc.), precum și suprasolicitarea sistemului medical. Astfel, sistemul medical va fi puternic perturbat ca urmare a numărului mare de persoane care necesită tratament medical, cu efecte asupra organizării triajului medical în unitățile de primiri urgențe, asigurării numărului de paturi (în special cele de terapie intensivă), în contextul în care, în medie, gradul zilnic de ocupare a unităților spitalicești este de peste 80%, iar unele unități sanitare vor deveni nefuncționale, dar și ca urmare a diminuării numărului personalului medical, din cauza îmbolnăvirilor.

Din nou vaccinarea
 
Planul care va fi aprobat de Guvern prevede că răspunsul autorităților în cazul evenimentelor epidemiologice va avea succes dacă se va realiza o cât mai bună acoperire vaccinală pentru bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. De asemenea, sunt necesare atât asigurarea unei comenzi unice a acțiunii și a operațiunilor de intervenție, precum și o comunicare publică de succes pentru a asigura conformarea și suportul populației și a obține efectul dorit.