ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Energiei a elaborat un nou Plan de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, adaptat la amenințările actuale, printre care se numără și războiul. Astfel, sincopele de aprovizionare vor fi contracarate prin oprirea livrării de gaze către consumatorii neprotejați. Printre incidentele care pot declanșa o criză de gaze a fost introdusă și cererea de sprijin din partea unor State Membre vecine sau a Comisiei Europene.

Planul de urgență pentru gaze prevede măsuri care să anuleze sau să reducă efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale în România în situații individuale de criză, adică în starea de alertă timpurie, alertă și urgență. Nivelul de alertă timpurie se va declanșa în momentul în care există informații despre deteriorarea furnizării de gaze, iar nivelul de alertă, atunci când are loc perturbarea efectivă a furnizării acestora.

Potrivit Planului, nivelul de urgență va fi declarat atunci când oferta de gaze este insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită, astfel încât este nevoie să se introducă în plus măsuri nebazate pe piață, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienții protejați. Incidentele care pot declanșa un nivel de criză, la sistemul de alimentare cu gaze naturale, sunt deficitul în aprovizionarea cu gaze, problemele tehnice cu impact major în infrastructură, defecțiunile tehnice ale unor echipamente de la depozitele de înmagazinare a gazelor naturale, precum și dezechilibrele majore pe piața gazelor naturale. Totodată, incidente care pot declanșa criza de gaze sunt considerate condițiile meteo extreme, care perturbă alimentarea cu gaze naturale, amenințarea potențială sau reală de atac terorist, reducerea sau întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din țări terțe, întreruperile în aprovizionarea cu energie electrică, tulburările civile, războiul, terorismul, dezastrele naturale, dar și cererea de sprijin din partea unor State Membre vecine sau a Comisiei Europene.

Restricții la consum

Potrivit documentului emis de Ministerul Energiei, nivelul de Urgență va fi activat de Autoritatea Competentă doar atunci când doar mecanismele pieței și măsurile bazate pe piață nu mai sunt suficiente pentru a garanta aprovizionarea cu gaze naturale corespunzătoare cu cererea consumatorilor finali, în special a clienților protejați. Restricțiile privind consumul de gaze naturale vor consta în limitarea consumului maxim orar și zilnic de gaze naturale pe teritoriul României sau o parte din acesta, pentru o perioadă specificată.

„Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, se arată în Planul de urgență.

Riscuri pentru clienții neprotejați

Decizia de întrerupere a clienților neprotejați trebuie să ia în considerare faptul că reducerea sau sistarea forțată a furnizării de gaze naturale la un client final industrial poate duce la oprirea proceselor sale tehnologice/de afaceri, rezultând pierderi economice considerabile. Tocmai de aceea furnizorii de gaze trebuie să întocmească o listă a clienților finali neprotejați, cărora li se pot aplica măsuri de limitare/sistare a consumului de gaze naturale, precum și profilurile de consum ale acestora, la nivel zilnic și lunar. Conform Planului de urgență, Măsurile de protejare a consumatorului din România nu trebuie să pună în pericol în mod grav situația aprovizionării cu gaze în alt Stat Membru.

Sursa: Național.ro