ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitatea UE condamnă atacurile Rusiei împotriva civililor și a obiectivelor civile din Ucraina, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, el solicitând încetarea imediată a acțiunilor militare ale Federației Ruse, transmite Agerpres.

Șeful diplomației române participă la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfășoară la Bruxelles, după cum informează și MAE.ro.

"În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, monitorizăm cu mare atenție discuțiile dintre ruși și ucraineni privind soluționarea conflictului. Dar, pentru ca acestea să ducă la un rezultat, este nevoie de încetarea imediată a activităților militare ale Rusiei în Ucraina. Solicităm Rusiei să înceteze agresiunea militară și să își evacueze trupele de pe teritoriul Ucrainei. În același timp, condamnăm faptul că au murit civili și atacurile Rusiei împotriva civililor și a obiectivelor civile", a spus Aurescu, înainte de reuniune.

El a adăugat că luni trebuie să se discute despre măsurile care se pot lua pentru a susține Ucraina.

"Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a combate propaganda de război și dezinformarea, care este practicată de Rusia în Ucraina și despre conflictul din Ucraina. De asemenea, trebuie să vedem ce putem face pentru a izola și mai mult Rusia în forurile internaționale. Cred că este important să colaborăm mai mult pentru a izola Rusia pe arena internațională", a punctat el.

În acest context, Aurescu a vorbit despre situația refugiaților, care fug din calea conflictului armat. "Nu în ultimul rând, trebuie să facem față situației umanitare și valurilor de refugiați. România, care are cea mai întinsă graniță cu Ucraina, face eforturi să gestioneze această situație", a arătat el. Astfel, Aurescu a menționat că peste 526.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul conflictului și a reamintit de coridoarele verzi dintre Republica Moldova și țara noastră.

Autoritățile de la Chișinău sunt "copleșite de numărul de refugiați", a arătat ministrul român, care a făcut și un apel pentru susținerea Republicii Moldova la nivelul UE. De asemenea, el a vorbit de perspectiva europeană a Republicii Moldova și a Georgiei. "Cred că merită să facă parte din familia europeană", a spus Bogdan Aurescu, conform ziaristei Oana Ghiță și editorilor Agerpres Andreea Rotaru și Anda Badea.