Parlamentul României a aprobat cumpărarea a încă 5 avioane F16 din Portugalia, cu aceeași configurație ca a celor aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ministerul Apărării Naționale a achiziționat în ultimii ani alte 12 avioane de luptă, cheltuind circa 630 de milioane de euro pentru modernizare, armament și pregătirea personalului. Cu toate acestea, numărul aparatelor de zbor din dotarea Armatei Române este sub o treime din necesarul pentru apărarea spațiului aerian al țării, informează Știrile TVR

România va mai cumpăra din Portugalia încă 4 avioane F16 cu simplă comandă și unul cu dublă comandă. Pentru aceste avioane modernizate, dar și pentru aducerea la zi a tuturor aparatelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale va plăti circa 130 de milioane de euro Guvernului Portugaliei și 150 de milioane de euro Guvernului SUA.

Deocamdată, nu s-a estimat un termen de livrare pentru cele 5 avioane F16, însă specialiștii consideră că darea în folosință a aparatelor de zbor nu se va petrece în viitorul apropiat.

Chiar dacă Armata Română va dispune de toate cele 17 avioane F16, înzestrarea rămâne insuficientă, fiind nevoie cam de trei ori mai multe aeronave pentru protejarea spațiul aerian național. Pentru completarea celor două treimi lipsă din numărul necesar de avioane de luptă, autoritățile române iau în calcul trecerea de la modelul F16 la F35.

Avionul de luptă F35 este produs în trei variante: cu decolare și aterizare orizontală, cu aterizare verticală și destinate aterizării pe navă portavion. România ar putea achiziționa modelul F35 A, primul dintre cele enumerate, la prețul de circa 90 de milioane de dolari/bucata.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews