ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul României a aprobat cumpărarea a încă 5 avioane F16 din Portugalia, cu aceeași configurație ca a celor aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ministerul Apărării Naționale a achiziționat în ultimii ani alte 12 avioane de luptă, cheltuind circa 630 de milioane de euro pentru modernizare, armament și pregătirea personalului. Cu toate acestea, numărul aparatelor de zbor din dotarea Armatei Române este sub o treime din necesarul pentru apărarea spațiului aerian al țării, informează Știrile TVR

România va mai cumpăra din Portugalia încă 4 avioane F16 cu simplă comandă și unul cu dublă comandă. Pentru aceste avioane modernizate, dar și pentru aducerea la zi a tuturor aparatelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerul Apărării Naționale va plăti circa 130 de milioane de euro Guvernului Portugaliei și 150 de milioane de euro Guvernului SUA.

Deocamdată, nu s-a estimat un termen de livrare pentru cele 5 avioane F16, însă specialiștii consideră că darea în folosință a aparatelor de zbor nu se va petrece în viitorul apropiat.

Chiar dacă Armata Română va dispune de toate cele 17 avioane F16, înzestrarea rămâne insuficientă, fiind nevoie cam de trei ori mai multe aeronave pentru protejarea spațiul aerian național. Pentru completarea celor două treimi lipsă din numărul necesar de avioane de luptă, autoritățile române iau în calcul trecerea de la modelul F16 la F35.

Avionul de luptă F35 este produs în trei variante: cu decolare și aterizare orizontală, cu aterizare verticală și destinate aterizării pe navă portavion. România ar putea achiziționa modelul F35 A, primul dintre cele enumerate, la prețul de circa 90 de milioane de dolari/bucata.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews