ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda faptului că tot mai multe state și-au anunțat în ultimele luni decizia de a se retrage din pactul ONU pentru migrație, pentru a-și apăra granițele, România a a hotărât să sprijine documentul. Anunțul a fost făcut miercuri de Administrația Prezidențială, conform căruia președintele Klaus Iohannis a semnat memorandumul propus de Guvern.  ActiveNews a a relatat în urmă cu o săptămână despre protestul mai multor organizații care, într-un memoriu adresat Ministrului de Externe,  au cerut ca România să nu semneze „Pactul Global privind Migrația”, document care, au arătat organizațiile, încalcă Legea Supremă a Țării, Constituția și ar putea avea consecințe nefaste asupra României.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat miercuri, 28 noiembrie a.c., la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema ,,Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată”.

Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor.

De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declarației naționale care va fi prezentată de către delegația României care va participa la  Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie a.c., la Marrakesh, Maroc.”, se spune în textul publicat pe site-ul presidency.ro.

„În declarația națională se arată, printre altele, că CGM nu încurajează migrația și nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reunește un set de politici și bune practici în domeniu, de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraționale naționale. De asemenea, se arată că CGM nu este un acord internațional cu valoare juridică obligatorie, fiind respectată suveranitatea națională a statelor de a decide propriile politici migraționale naționale și prerogativele de a reglementa migrația în cadrul jurisdicțiilor lor, în conformitate cu dreptul internațional. În plus, Compactul nu implică obligații financiare suplimentare pentru statele membre”, precizează sursa citată.

Compactul Global pentru Migrație vizează crearea unui cadru de cooperare destinat îmbunătățirii guvernanței și a cooperării internaționale în materie de migrație legală, abordării uniformizate a provocărilor actuale asociate acestui fenomen, precum și consolidării contribuției migranților și a migrației la dezvoltarea durabilă. De asemenea, se are în vedere încurajarea unor politici eficiente de management al frontierelor, cu respectarea suveranității naționale, a statului de drept și a obligațiilor în conformitate cu dreptul internațional.

România a participat timp de 18 luni, în baza unui mandat aprobat de către premier, la toate etapele de negociere a Compactului Global pentru Migrație, pledând pentru adoptarea unui text echilibrat și susținând unitatea poziționării Uniunii Europene. Printre obiectivele României au figurat susținerea unui text fără valoare juridică obligatorie, evitarea stabilirii obligațiilor financiare suplimentare obligatorii pentru statele membre, reflectarea corespunzătoare a principiului suveranității naționale, susținerea unor politici care să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, precum și reflectarea adecvată a diferențierii clare între migranți legali și ilegali, precum și între migranți și refugiați, se arată în comunicat.

Conform Memorandumului, decizia privind asumarea Compactului Global pentru Migrație ia în considerare atât interesele naționale ale României, precum și perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene și candidatura la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Linia de acțiune a României este bazată pe solidaritate, angajament multilateral și necesitatea unui răspuns colectiv și o abordare cuprinzătoare față de provocările migrației. Totodată, este vizată combaterea efectelor negative generate de o migrație neregulată și negestionată, cum ar fi xenofobia, intoleranța și rasismul, mai precizează Administrația prezidențială.