ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:12 Deși Guvernul a negat că ar fi cerut Pakistanului 500.000 de muncitori, pe siteul Ministerului Informației de la Islamabad a apărut un comunicat de presă în care se precizează că reprezentatul României, Nicolae Goia, a anunțat că țara noastră „are potențialul de a importa până la un milion de muncitori calificați și necalificați de pe glob”. Mai mult, acesta a spus, conform sursei citate că țara noastră „poate folosi maximumul numărului de muncitori pe care Pakistanul îi poate oferi”. (Click dreapta pentru deschiderea capturii de mai jos).



ACTUALIZARE 14:08 În contextul știrilor recent apărute, Ministerul de Externe de la București precizează că nu s-a vehiculat nicăieri această cifra de 500.000 de muncitori și că pentru 2019, Guvernul a aprobat un număr de 20.000 de lucrători extra-comunitari.

„La 17 aprilie 2019, ambasadorul României la Islamabad a avut o întrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneză și dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari.


Menționăm că este vorba de o primire de curtoazie în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forță de muncă din Pakistan din perspectiva interesului părții pakistaneze pentru regularizarea și eficientizarea exportului de forță de muncă și a respectării legislației relevante. Precizăm că discuțiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forță de muncă din Pakistan și nici a vreunui plan concret de acțiune în acest sens.

În context, subliniem că, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucrătorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel național este de 20.000.

De asemenea, subliniem că, urmare a demersurilor ambasadorului României la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat în cursul zilei de ieri astfel încât să reflecte o prezentare corectă și fidelă a discuțiilor”.
 
Știrea inițială

 

Ministerul pentru Diaspora și Dezvoltarea Resurselor Umane din Pakistan a acceptat să trimită în România peste 500.000 de potențiali angajați până în 2020, informează APP, conform profit.ro.

Decizia a fost luată după oferta prezentată de ambasadorul român în Pakistan, Niculaie Goia, care a apelat la Sayed Zulfikar Abbas Bukhari, asistent special pentru diaspora al premierului Imran Khan.
 
Goia a arătat că, în contextul dezvoltării recente a țării și al emigrației forței de muncă românești către alte țări europene, România ar putea avea nevoie de aproximativ un milion de angajați din alte țări, informează Agerpres.

Ambasadorul a declarat că România este gata să primească mai mult de o jumătate de milion de pakistanezi până anul viitor și că pe piața muncii sunt disponibile locuri de muncă pentru informaticieni, constructori, medici, ingineri și alte categorii profesionale. Printre altele, a precizat el, în România este nevoie de 40.000 de șoferi, deci ar putea fi angajați cât mai mulți din Pakistan. Bukhari a menționat că Pakistanul discută și cu Germania furnizarea de angajați calificați, iar Berlinul anunțat deja anul acesta că va primi experți pakistanezi în robotică și mecanică cuantică.
 
Oficialul pakistanez a criticat precedentele guverne ale țării sale, care nu au reușit să exporte forță de muncă în România, și a arătat că în țara sa încă nu există un cadru legal pentru protecția emigranților.
 
Pakistanul a fost desemnată drept a șasea cea mai periculoasă țară pentru creștini, de un studiu realizat în 2016 de către organizația Open Doors, citat de ActiveNews. 

În această țară, a apărut celebrul caz al Asiei Bibi, o tânără creștină ce a fost condamnată la moarte pentru blasfemie, dar ulterior a fost eliberată de către Curtea Supremă. Această decizie a stârnit mânia majorității musulmane, care au protestat violent cerând executarea ei. Membrii Curții Supreme din Pakistan au fost amenințați cu moartea. Până la urmă, Asia Bibi a trebuit să părăsească țara.
 
În 2018, zeci de indivizi care au ars de vii doi creștini acuzați de blasfemie au fost achitați. În 2017, un student creștin a fost ucis în bătaie de către polițiști. Tot în acel an, a devenit cunoscut cazul unui elev creștin ucis chiar de către colegii săi musulmani.