ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 6,9 milioane de copii din Uniunea Europeană trăiesc în altă țară decât cea a cărei cetățenie o dețin. România se află în fruntea listei țărilor de origine a persoanelor sub 20 de ani care locuiesc în alte state ale U.E., potrivit unei analize publicate de portalul Deutsche Welle, citatw de pagina G4Media.ro

Un studiu recent al Centrului de cunoștințe pentru migrație și demografie al Comisiei Europene arată câți copii imigranți locuiesc în Uniunea Europeană și din ce țări provin aceștia. Autorii studiului estimează că în jur de 7% dintre copiii care trăiesc în statele membre U.E. au cetățenia unei alte țări. Două treimi dintre aceștia s-au mutat într-un stat membru U.E. dintr-un „stat terț”, din afara Uniunii, în timp ce o treime sunt cetățeni ai unei țări europene, trăitori în alt stat membru U.E.

Astfel, în perioada 2014-2018, numărul imigranților cu vârste sub 20 de ani a crescut (2018 fiind anul cel mai recent din care există date concrete cu privire la aceste evoluții), dar nu atât de mult cum ar fi fost de așteptat în urma crizei refugiaților din 2015. Una dintre concluziile studiului este că migrația intra-comunitară a crescut de două ori mai mult decât migrația cetățenilor din state terțe înspre Uniunea Europeană, iar asta în ciuda crizei refugiaților.

Aproximativ 600.000 de copii și tineri români sub 20 de ani trăiesc în alt stat membru U.E. – numărul cel mai ridicat din întregul spațiu comunitar, raportat la anul 2018. Pe locul doi, însă la o distanță considerabilă, se află Polonia, cu aproximativ 240.000 de tineri, urmată de Bulgaria, Italia, Franța și Germania.

Germania este și țara care găzduiește cei mai mulți imigranți sub 20 de ani din afara U.E. Cererile de azil au furnizat datele cele mai exacte care stau la baza studiului citat, deoarece țările care primesc refugiați sunt obligate să raporteze vârsta solicitanților de azil agenției U.E. de statistică Eurostat.

În contextul crizei refugiaților, cele mai multe cereri de azil au fost înregistrate în 2016, însă multe dintre acestea e posibil să fi fost înaintate de către persoane care au ajuns în U.E. în ultima parte a anului 2015. Aproximativ 400.000 de cereri de azil proveneau, în 2016, de la persoane cu vârsta sub 18 ani. Numărul a scăzut la 185.000 în 2018, iar estimările pentru 2019 confirmă tendința descendentă.

În perioada 2015 - 2017, 60% dintre cererile de azil erau înaintate de refugiați din 3 zone de conflict: Afganistan, Siria și Irak. Alte 15% dintre cereri proveneau de la cetățeni din Balcani și Europa de Est.