ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de Hotărâre de Guvern pus zilele trecute în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, prevede că românii care suferă de boli contagioase precum rujeolă, meningită, tuberculoză, gripă cauzată de un nou tip de virus gripal, difterie, poliomielită, febră tifoidă, rabie sau holeră ar putea fi izolați la domiciliu sau în spitale, potrivit Hotnews.

Lista celor 25 de boli infecto-contagioase pentru care izolarea ar urma să devină obligatorie prin lege:

1. Poliomielita

2. Difteria

3. Rujeola

4. Pertussis

5. Febra tifoidă

6. Febra paratifoida

7. Boala meningococică (MCSE)

8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva

9. Antrax pulmonar

10. Rabia umana

11. Holera

12. Pesta

13. Variola / varioloidul

14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal

15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena

16. Febra hemoragica Lassa

17. Ebola

18. Febra hemoragica Marburg

19. Febra hemoragica Crimeea Congo

20. Febra galbena

21. Nipah

22. SARS

23. MersCov

24. SarsCov2

25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

„Măsurile prevăzute de lege se dispun și se aplică în situațiile de risc iminent asupra sanatatii publice, exclusiv pentru apărarea sănătății publice, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și a ordinii publice. Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporționale cu situația care le-a determinat, limitate în timp la aceasta și aplicate în mod nediscriminatoriu", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Izolarea persoanelor ar urma să se facă, potrivit notei de fundamentare, "cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore."

„Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.


Medicul Adina Alberts critică dur proiectul de lege prin care Ministerul Sănătății vrea să interneze chiar și românii bolnavi de banala gripă.
 
„Puterea se joacă cu mintea și cu inimile noastre!

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern ce stabileste lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu, în spitale sau în ,,lagăre de carton”. Printre ele, la numărul 14 se numără „gripa umană cauzată de un nou tip de virus gripal.

Problema este că în fiecare an apar noi virusuri gripale. Au apărut și până acum și nimeni nu a fost închis cu forța în spital. De fiecare dată medicii au fost cei care au decis internarea, unde și când a fost cazul. În toți anii în care a fost gripa sezonieră, oamenii s-au dus de bună voie la spital, atunci când a fost cazul. Nu i-a forțat nimeni! De ce să-i forțăm acum, când s-a demonstrat, în decursul atâtor ani, că nu e nevoie să se recurgă la măsuri de forță?

Eu cred că așa trebuie procedat și în continuare! Eu cred că nu internarea cu forța este soluția, pentru că această obligație deschide calea abuzurilor.

Domnilor guvernanți, nu este cazul să mergem dincolo de o limită a bunului simț și a legii. Oamenii sunt si așa cu răbdarea întinsă la maxim. Nu mai dați legi aberante!

#SanatateaTAPrioritateaMEA", scrie Adina Alberts pe Facebook.