Peste 600.000 de persoane au solicitat statut de rezident în Marea Britanie în contextul Brexit. Dintre ei, cei mai mulți, aproximativ 38.000, provin din România, fiind urmați de cetățeni din Italia și Polonia, scrie rfi.ro.

David Bolt, inspectorul general pentru imigrație și vămi, a declarat că întregul sistem de acordare a acestui statut pentru cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie ar putea fi îmbunătățit.

El a sugerat că autoritățile din domeniu ar trebui să acorde o atenție sporită persoanelor care provin din grupuri vulnerabile și care aplică pentru acest statut, dar și să se asigure că cei care vor să conteste hotărârile Ministerului de Interne o pot face ușor.

Cetățenii europeni care doresc să rămână în Marea Britanie au obligația de a solicita statut de rezident până în iunie 2021 în cazul în care Acordul pentru Brexit va fi adoptat. În cazul în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce fără un acord, atunci termenul pentru depunerea solicitării va fi decembrie 2020.