ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Datele afișate pe portalul instanțelor de judecată din România arată că, după intrarea în vigoare a Legii 136/2020, care prevede carantinarea și izolarea persoanelor, tot mai mulți români din țară sau din afara țării, dar și cetățeni străini contestă în instanțele de judecată măsurile de izolare și carantinare dispuse și actele Direcțiilor județene de Sănătate Publică, informează Mediafax.

După data de 21 iulie 2020, atunci când a intrat în vigoare legea 136/2020, Judecătoria Cluj Napoca, Tribunalul Dâmbovița, Judecătoria Bârlad, Tribunalul Sibiu, Judecătoria Mediaș, Judecătoria Odorheiu Secuiesc, Tribunalul Vaslui, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, Tribunalul Suceva,
 
Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Judecătoria Găești s-au confruntat cu procese din partea românilor de anulare a deciziilor de carantinare și izolare dispuse de Direcțiile de Sănătate Publică.
Aceleași informații publice arată că, în general, instanțele tind să respingă cererile românilor- în contradictoriu cu Direcțiile de Sănătate Publică din județe, dar există și excepții: Judecătoria Mediaș, Judecătoria Odorheiul Secuiesc, Judecătoria Târgu Mureș, Judecătoria Galați.

De exemplu, Judecătoria Târgu Mureș a anulat recent deciziile de carantinare ale DSP Mureș pentru trei români care au venit din Suedia care au fost băgați în carantină în baza unor liste neactualizate, emise cu 16 zile înainte de intrarea lor în țară. De asemenea, Judecătoria Galați a revizuit decizia DSP Galați de izolare a unei minore în Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Cuvioasa Parascheva și a dispus izolarea minorei la domiciliu,.

De asemenea, Direcțiile de Sănătate Publică se confruntă cu multe procese din partea persoanelor și firmelor vizând anularea unor procese verbale de contravenție sau a unor plângeri contravenționale.

Potrivit legii, toți avocații din oficiu ai românilor care contestă măsurile de carantinare și izolare, indiferent de soluții, beneficiază de plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiției. Onorariile variază între 626 de lei și 868 de lei, majoritatea fiind de 723 de lei, notează Mediafax.

Din 21 iulie 2020, Legea 136/2020 dă dreptul persoanelor care se consideră vătămate în drepturi sau într-un interes legitim să conteste ordinele șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau deciziile Direcțiilor de Sănătate Publică în termen de 24 de ore de la comunicarea deciziei la judecătoria în a cărei circumscripție își are domiciliul sau reședința ori la judecătoria de pe raza spitalului sau unității în care este izolată sau carantinată.

Aceștia pot solicita anularea actului administrativ, revizuirea sau încetarea măsurii. Judecata pe fond se face în cel mult 48 de ore, aceasta poate fi atacată cu apel în 2 zile, dar hotărârea instanței de fond este executorie, persoana având dreptul să părăsească imediat unitatea din care a fost carantinată sau izolată. Celor care nu au avocați aleși, potrivit legii, le este asigurat un avocat din oficiu, pe bani publici.Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews