ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din Cernăuți au aprins o lumânare în memoria bucovinenilor deportați în Siberia. La inițiativa Societății ,,Golgota”, a românilor din Ucraina, cu susținerea Prototopului de Storojineț Vasile Covalciuc  și a bisericii din centrul raional la Storojineț, duminică, 10 iunie, a fost oficiată o slujbă  întru pomenirea sufletelor nevinovate a miilor de români care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar sovietic și care au fost deportați în gulagurile siberiene, în Kazahstan și Finlanda, scrie bucpress.eu.
 
În lunile mai-iunie 1941 au început deportările în masă ale locuitorilor din Ținutul Herța. Au fost deportate 458 de familii. Directiva Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS prevedea aplicarea măsurilor necesare în direcția „curățirii Republicii Ucrainene de elementul antisovietic.
 
Pe data de 18 iunie 1941, Grușețki, primul secretar al comitetului regional al Partidului Comunist (bolșevic) al Ucrainei raporta lui Nikita Hrușciov, prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Ucrainei despre „efectuarea cu succes a deportării din regiunea Cernăuți a elementelor contrarevoluționare". În informația adresată Kievului se menționa că la operațiunea de deportare, împreună cu reprezentanții Direcției regionale a Comisariatului Poporului pentru Securitatea Statului, au participat 3000 de comuniști și comsomoliști. Pentru transportarea celor 2279 de familii ridicate în noaptea infernală, au fost mobilizate 269 de camioane și 2803 căruțe.
 
Raportorul sublinia faptul că din regiune, în „zilele de 14-15 iunie au pornit eșaloanele cu 7720 de deportați". În cifra indicată a intrat și numărul persoanelor deportate din localitățile Ținutului Herța.
 
La parastasul de ieri au participat un sobor de preoți din raion, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, profesori și oameni de cultură, lideri ai asociațiilor national-culturale și jurnaliști veniți să aprindă o lumânare întru amintirea miilor de români care și-au găsit sfârșitul vieții mult prea departe de leagănul copilăriei și de patria limbii române.

De asemenea, a fost pomenit și marele bărbat al neamului românesc Iancu Flondor, mormântul său aflându-se alături de Monumentul bucovinenilor deportați.