ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părerile românilor din Marea Britanie despre Brexit sunt împărțite, majoritatea opinând că ieșirea din Uniunea Europeană a fost și este o necunoscută generală, însă cei mai mulți au precizat pentru MEDIAFAX, nu au nicio intenție să se întoarcă în România.
 
”Intențiile noastre sunt să rămânem aici, nu vrem să ne întoarcem în România, ăsta a fost gândul cu care am plecat. Vrem să trăim aici, ne-am acomodat foarte bine la viața de aici. După 31 ianuarie nu se va schimba nimic până pe 31 decembrie. Totul rămâne la fel, dreptul de muncă e același. Condițiile de călătorie sunt la fel, cu actul de identitate din țara ta. În Marea Britanie sistemul te ajută să faci totul simplu – să nu pierzi timpul, nu trebuie să te învoiești de la muncă pentru o problemă personală, utilități, alocație copil etc. Totul se face fie online ..fie, în cel mai rău caz, prin poștă”, spune Cristian Stancu, un român din Țara Galilor, citat de Mediafax.
 
Un alt român, Alexander Kent, român din Colchester spune că Brexitul e o necunoscută generală și că nu ar avea de gând să părăsească Regatul Unit.

”Cum ne simțim noi, adică eu și familia mea, în fața Brexitului? Pfff.. Este foarte complicat! Brexitul a fost și este o necunoscută generală. E un fel de refreshment al work force-ului. Adică se împrospătează piața forței de muncă. Toți prietenii mei pe care îi cunosc mi-au spus să nu mă întorc în România încă. Referitor la Brexit și la oamenii care trăiesc aici, sunt o grămadă de oameni care trăiesc aici și sunt. Double-faced. Am mulți prieteni englezi, ei îți spun doar ce vrei tu să auzi. Am aplicat pentru settled status. A fost foarte simplu, la un moment dat, după multe presiuni din partea UE. Aplicai online, în 5-6 minute. Inițial era ceva gen 96 de pagini, o tâmpenie. Și cu bani. Acum s-a făcut gratis, fără bani. Amândoi avem settled status. Sper la ce e mai bun după Brexit. Dacă stai aici de 10 ani și contribui la taxele lor, la guvernul lor și la toate lucrurile, până la urmă te simți ca o familie. Să îți părăsești familia pentru că a dat puțin de greu e penibil”.
 
Marea Britanie a ieșit în mod oficial vineri, ora 23:00, ora Londrei (sâmbătă, ora 01:00, ora României, n.red.) din Uniunea Europeană, la trei ani și jumătate de când cetățenii britanici au decis, prin intermediul unui referendum, ca țara lor să iasă din Blocul comunitar.