ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațile făcute duminică de liderul PMP, Eugen Tomac, privind interdicția care ar fi fost impusă de Budapesta românilor din Ungaria, de a lua parte la evenimentele dedicate Centenarului, sunt contrazise de aceștia din urmă.
Reprezentanții românilor din Ungaria neagă că le-ar fi fost interzisă participarea la evenimentele dedicate Centenarului – scrie cotidianul maghiar din Transilvania „Krónika”, în ediția online de duminică, potrivit rador.ro.

Jurnaliștii maghiari i-au contactat pe românii din Ungaria după ce președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, duminică, de la Alba Iulia, că Guvernul Ungariei le-a interzis profesorilor din școlile românești din Ungaria să participe la un eveniment, de sâmbătă, de la Gyula, al unor organizații românești, ocazionat de apropierea datei la care se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire.

 Tiberiu Juhász, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU), a declarat hotărât că nu s-a primit o asemenea dispoziție de la autoritățile de la Budapesta. Acesta a adăugat că a auzit de sărbătoarea organizată sâmbătă la Gyula, dar din cunoștințele sale aceasta "nu a fost de mare anvergură, să atragă mulți oameni”. "Noi suntem administratorii școlilor minoritare românești, așadar dacă ar fi existat un asemenea semnal, atunci am fi fost anunțați noi, nu pedagogii sau directorii de școli. Vă afirm cu sufletul împăcat că așa ceva nu s-a întâmplat” – a declarat pentru Krónika Tiberiu Juhász. Domnia sa a adăugat că organizația pe care a conduce a făcut de curând pași în interesul împăcării româno-maghiare, iar declarațiile de genul celor ale lui Eugen Tomac nu se încadrează în aceste strădanii. Și directorul Liceului românesc Nicolae Bălcescu din Gyula a negat categoric afirmația liderului PMP. Maria Gurzó Czeglédiné a declarat pentru Krónika: nu a existat o asemenea dispoziție de la autoritățile ungare. "Doamne, acest lucru pur și simplu nu este adevărat! Nouă nu ni s-a spus niciodată așa ceva” – a punctat conducătorul unității școlare, adăugând că ea nu a participat la evenimentul de Centenar de sâmbătă din motive familiale. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat duminică la Alba Iulia că, în calitate de participant la evenimentul de sâmbătă de la Gyula, a simțit pe pielea lui atitudinea antiromânească din Ungaria. Acesta a catalogat presupusa interdicție a Guvernului Ungariei drept un atac brutal împotriva românilor și a anunțat că va cere o reacție urgentă a Ministerului român al Afacerilor Externe. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, ce funcționează sub egida Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a comunicat la începutul săptămânii pe pagina sa de internet că va organiza împreună cu redacția publicației „Foaia Românească” din Ungaria și Centrul pentru Politici Locale din Alba Iulia o conferință la Hotelul Erkel din Gyula, pe 17 noiembrie, pe tema evenimentelor din urmă cu o sută de ani. 

Potrivit anunțului, la conferința cu tema „Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice” au fost invitați diplomați, istorici, demnitari ai statului român, membri ai asociațiilor civice din România și reprezentanți ai comunității românești din Ungaria