Românii plecați din țară care trimit peste 1.000 de euro în România trebuie să aibă și documente care să indice proviența banilor. În caz contrar, banii  vor fi confiscați și riscă amenzi. Anunțul a venit din partea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici,  care a declarat că proiectul care stabilește ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în țară face parte din transpunerea unei prevederi europene.

Acest proiect apare în contextul în care Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a publicat încă din 31 ianuarie un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente sumele mai mari de 1.000 de euro trimise în țară, riscând confiscarea banilor și amenzi de până la 150.000 de lei, informează Mediafax.

Teodorovici susține însă că România nu ar trebui să se grăbească să transpună această prevedere pentru că nu este singura țară membră a UE care nu a adoptat până în acest moment această lege. De asemenea, potrivit ministrului Finanțelor,  românii care muncesc peste hotare și trimit bani acasă au de-a face cu acte de terorism. 
Dacă însă proiectul aflat în dezbatere publică urmează să se aplice, acesta prevede sancțiuni, iar amenzile pornesc de la 20.000 și ajung până la 150.000 de lei.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews