ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii plecați din țară care trimit peste 1.000 de euro în România trebuie să aibă și documente care să indice proviența banilor. În caz contrar, banii  vor fi confiscați și riscă amenzi. Anunțul a venit din partea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici,  care a declarat că proiectul care stabilește ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în țară face parte din transpunerea unei prevederi europene.

Acest proiect apare în contextul în care Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a publicat încă din 31 ianuarie un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligați să justifice cu documente sumele mai mari de 1.000 de euro trimise în țară, riscând confiscarea banilor și amenzi de până la 150.000 de lei, informează Mediafax.

Teodorovici susține însă că România nu ar trebui să se grăbească să transpună această prevedere pentru că nu este singura țară membră a UE care nu a adoptat până în acest moment această lege. De asemenea, potrivit ministrului Finanțelor,  românii care muncesc peste hotare și trimit bani acasă au de-a face cu acte de terorism. 
Dacă însă proiectul aflat în dezbatere publică urmează să se aplice, acesta prevede sancțiuni, iar amenzile pornesc de la 20.000 și ajung până la 150.000 de lei.